Tarmbetændelse, Dyrlægevagten
Fugle Sygdomme

Tarmbetændelse

Tarmbetændelse er en af de hyppigste lidelser hos fugle. De første symptomer på tarmbetændelse er, at der viser sig en vandig, gullig-hvid eller grønligt farvet diarré. I de værste tilfælde kan man se blod i afføringen.

Tarmbetændelse kan opstå som følge af, at fuglen har fået tildelt uegnet foder, for meget grønt, surt blødfoder, bratte foderændringer, forgiftninger, forkølelse, træk, smitte og orm.

Hvad kan jeg gøre?
Hvis man opdager en fugl med diarré, bør man straks sætte den i et bur for sig selv. Hvis det er frøædende fugle, som har fået diarré, bør man ikke give den grønt og blødfoder. For at stoppe diarréen kan man forsøge at tildele fuglen valmuefrø, som virker stoppende.

Ved insektædende fugle med diarré kan man forsøge at tildele revet æble og appelsin og kogt drikkevand. Hvis man ikke i løbet af et døgns tid får standset diarréen, bør man kontakte dyrlæge.

Hvis diarréen er mere voldsom, bør man omgående isolere fuglen og tildele den varme. Man kan evt. tage en afføringsprøve med til dyrlægen for at få undersøgt, om årsagen kunne være orm.

Hvis behandling iværksættes i tide, er der gode udsigter til, at fugle med tarmbetændelse kan helbredes.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten