Gabesyge, Dyrlægevagten
Fugle Sygdomme

Gabesyge

Gabesyge skyldes en parasit, som man kalder luftrørsormen. Det er en rundorm, som snylter i luftrøret hos fugle (kalkuner, høns og forskellige vildtlevende fugle, herunder fasaner).

Ormene er rødfarvede. Hunnen måler 1-2cm, mens hannen har en størrelse på 1/4-1/2cm. Hannerne sidder fasthæftet til hunnernes kønsåbning, så de tilsammen danner et Y. Det betyder, man kan se ormene, når de sidder fast i fuglens luftrørsslimhinde og suger blod.

Ormene udvikles på den måde, at kønsmodne orm lægger æg, som via mundhule og tarmkanal kommer ud i det fri med gødningen. Her vil æggene under gunstige forhold klækkes i løbet af en til to uger. Herefter bliver æggene optaget i regnorme og nogle sneglearter, som fungerer som mellemværter. Når fuglene optager fritlevende larver, vil disse i løbet af en uges tid igen findes som kønsmodne orm i de øvre luftveje.

Udviklingen af larverne foregår først i lungerne og senere i luftrøret.

Det mest almindelige er, at fugle i to til fem ugers alderen bliver inficeret med luftrørsorm. Det er sjældent luftrørsorm generer ældre fugle.

Angrebne fugle viser tegn på en luftvejslidelse, idet de ofte “kaster” hovedet opad og bagover, for at fjerne hindringen i luftrøret. Luftrøret kan blive så tilstoppet af orm, at fuglene dør under kvælning.

Hvad kan jeg gøre?
Hvis man ser fugle med denne karakteristiske bevægelse med hovedet, så kan det være et tegn på gabesyge. Man kan åbne næbet, og hvis man umiddelbart kan se røde orm, så ved man, hvad fuglen fejler. Hvis man finder døde fugle, så kan man klippe luftrøret op for at se om der skulle være  orm i den nederste del af luftrøret.

Luftrørsorm kan behandles med receptpligtige ormemidler, hvorfor det vil være nødvendigt at konsultere dyrlæge.  

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten