Aspergillosis, Dyrlægevagten
Fugle Sygdomme

Aspergillosis

Aspergillosis opstår, når fuglen bliver inficeret med en skimmelsvamp, som hedder aspergillus.  

Årsagen til, at denne infektion opstår, kan være en mangel på vitamin-A.

Andre årsager kan være, at der er for tørt indeklima, hvorved fuglens slimhinder tørrer ud og hermed svækkes fuglens naturlige forsvar.

Det mest almindelige er, at fuglen får tilstoppede næsebor, og man ser det “bobler” fra næseborerne. Fuglen virker nedstemt, sover mere end den plejer og er oppustet. Hvis fuglen har været aktiv, f.eks fløjet omkring, er det ikke ualmindeligt at vejtrækningen synes mere anstrengt, ligesom det tager længere tid inden vejtrækningsfrekvensen er normal igen. Undertiden kan man høre fuglen trække vejret med en hvæsende lyd. Nogle fugle er tilbøjelig til at sidde og “vippe med halen”.

Aspergillosis kan udløse krampe, fordi skimmelsvampen under uheldige omstændigheder kan udvikle giftstoffer , som bevirker at fuglen får krampe.

HVAD KAN JEG GØRE?
Man skal iagttage fuglen. Lytte og observere vejtrækningen. Se efter om det bobler fra næseborerne og om fuglen har “halevippen”. Man bør søge dyrlæge for at få den rigtige diagnose samt den rigtige behandling. Det kan være nødvendigt at foretage en røntgenundersøgelse for at konstatere, hvor omfattende lidelsen er. Har man fået konstateret aspergillosis, skal man isolere fuglen fra de øvrige.

Udsigten til komplet helbredelse er ikke særlig gode; men fuglen kan godt leve i mange år – uden problemer – med en kronisk aspergillus infektion. 

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten