Læggenød, Dyrlægevagten
Fugle Sygdomme

Læggenød

Årsagen til læggenød er ukendt, men man mener vitaminmangel og almindelig svækkelse af fuglen, kan være medvirkende til, at lidelsen opstår. Sygdommen optræder hyppigst, når fuglen skal lægge sit første æg.

Fuglen bliver i reglen pludselig syg, sidder på bunden af buret, oppustet med halvlukkede øjne, og man kan tydeligt se, at fuglen er “tyk bagi”.

Hvad kan jeg gøre?
Man kan forsøge at indgive 2 – 3 dråber levertran i næbbet, men det vigtigste er at tilføre fuglen varme. Man skal huske at lægge et blødt underlag i buret, fordi ægget i reglen vil komme ret hurtigt. Hvis ægget ikke er kommet i løbet af en times tid, bør man konsultere dyrlæge.

Man kan selv forsigtigt massere ægget ud med fingrerne uden på bugvæggen. Kan dette ikke lade sig gøre, hvis ægget sidder fast, kan det blive nødvendigt at fjerne ægget med en pincet eller tang indført gennem kloakken. Det kan være nødvendigt at ødelægge ægget, men i reglen betyder det ikke noget for fuglen, blot man sørger for, at alle skaldele og hinder fjernes.

Som komplikation efter læggenød kan man se et fremfald af kloakken. Dette vil ses som en blodig knude i kloakåbningen.

Hvis dette skulle ske, må man skubbe det fremfaldne parti på plads igen med en pincet eller vatpind.

Hvis behandlingen foretages i tide, er udsigterne til helbredelse gode. Hvis man venter for længe med at gribe ind, når fuglen har læggenød, kan der opstå bughindebetændelse, som vil medføre fuglens død.

Hvis fuglen har haft læggenød, må man ikke avle med den et stykke tid. Den bør fodres godt og have et tilskud af vitaminer.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten