Somali, Dyrlægevagten
Katte Racer

Somali

Skribent: Nina El Falaki

Temperament:

Somalikatten er ikke en kat for den, der ønsker en kat, som ligger og ser dekorativ ud, dertil er somalien alt for nysgerrig og aktiv. Den deltager i alt, hvad du foretager dig, ”hjælper” med rengøring, madlavning og opvask.Somalikatten er samtidig utrolig kælen. Når den ikke lige ”hjælper” dig, vil den kæle, og den er fuldstændig hensynsløs og ligeglad med, hvad du foretager dig. Når den vil kæle, så bliver der kælet.Den elsker, når du har gæster, for så er der så mange flere, der kan beundre den. Den ser det som en selvfølge, at den altid er midtpunkt.Somalikatten bliver heller aldrig rigtig voksen, hele livet er den livlig og legesyg, mange er gode til at apportere piberensere eller andre små lette genstande, som du kaster.Nysgerrighed og impulsivitet er andre at somaliens karaktertræk, og så er den en meget dygtig jæger, der ofte bliver god til fuglefangst. Derfor er den mindre eg-net til at løbe frit.Somalikatten er kort sagt en livlig og kælen race, der nok vil kede sig hvis den skal være alt for meget alene hjemme, det vil derfor være en god idé at anskaffe en katte-kammerat til den. Somalikatten skal opdrages, ellers vil den totalt tage magten i huset. Opdragelsen skal dog foregå ved hjælp at ros og godbidder, det virker bedst.

Udseende:

Somalikatten er en meget smuk, middelstor og elegant race med silkeblød halvlanghåret pels. Den behøver dog ingen pelspleje, da pelsen ikke er længere, end den selv kan klare plejen.

Pelsen er ticket, dvs. hvert enkelt hår er tværstribet, og det giver farven en slags ”peber og salt” virkning. Somalien findes i Danmark i 8 godkendte farver: Vildtfarvet som har abrikosfarvet bund med sorte markeringer, sorrel (rød) med abrikosfarvet bund og brune markeringer, blå som har en beige bund med violette markeringer og fawn (beige) der er somaliens pastelkat i lys beige. De mørke markeringer får somalien til at ligne en vild kat.

De fire farver findes også i en sølvudgave, hvor bundfarven er ren, klar og hvid.

En dansk journalist fra Københavns radio har en gang beskrevet somalien som en kat, det opfører sig som en hund, ligner et egern og kvidrer som en fugl. Denne beskrivelse er ikke helt ved siden af.

 

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten