Hellige Birma, Dyrlægevagten
Katte Racer

Hellige Birma

Skribent: Pia Falk Larsen Foto: Samme

Hellige Birma, DyrlægevagtenDen Hellige Birma er en semilanghåret, masket kat. Den er af medium kropsbygning og størrelse, med et dejligt rundet hoved, der ikke på nogen måde må ligne et perserhoved. Profilen er ligeledes afrundet og hagen gerne kraftig. Ørerne må ikke være for store eller højt placerede. Øjenfarven skal være klar dyb blå og formen afrundet til let oval. Pelsens farve er ret speciel. Der ønskes så stærk en kontrast som mulig mellem maske- og kropsfarve. Kropsfarven svinger, alt efter maskefarven, mellem mælkehvid og beige meget gerne med et let gyldent skær. Få af de andre maskede katte har så gode kontraster, som det er sædvane hos Birmaen. De maskede partier findes på ansigt, ører, ben, hale og kønsdele. Poterne er den Hellige Birmas “varemærke”. De skal være helt hvide uden farvede pletter; på forpoterne gå lige rundt med selve poten, og på bagpoterne går de på bagsiden op i en kile mod hælen.

Temperament/Væsen
Birmakatten er ukompliceret og besidder en stor tilpasningsevne. Dog bør Birmakatten ikke være alene hos mennesker, der er hjemmefra det meste af dagen. Birmakatten går fint sammen med børn, da den er meget glad, legesyg, bevægelig og under ingen omstændigheder “ondsindet”. Den passer også godt ind i et hvirvlende familiemønster, da den ikke behøver så megen ro som f.eks en perserkat. Birmaen er meget selskabsglad – en udpræget “familiekat” -der knytter sig mere til sine mennesker end til omgivelserne. Ud over sin stærke sans for familiesamhørighed har Birmaen et stærkt udviklet moderinstinkt. Birmaen er udpræget nysgerrig og følger med i alt, hvad der sker, og den lægger en fantastisk sindighed for dagen for at få lov til at “være med” i alle dagens gøremål! Det er en udpræget social race, og man ser sjældent, at katte gensidigt vasker hinanden så meget, som det er tilfældet med Birmaen. Birmakatte er livlige og charmerende, intelligente og fornuftige.

Pelspleje
Den Hellige Birmas Pelspleje er ret let overkommeligt, trods dens halvlange fyldige pels, er det sjældent at den filtrer. Dog må man i fældningsperioden hjælpe den lidt oftere.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten