Abyssiner, Dyrlægevagten
Katte Racer

Abyssiner

Skribent: Marianne Roth

Abyssiner, DyrlægevagtenAbyssinieren er en elegant kat af middel størrelse og harmonisk af bygning. Den er Langbenet og har en fast og muskuløs krop. Hovedet er af middelstørrelse, viser middellang kileform nærmest som en ligesidet, stump trekant, hvor alle konturerne er afrundede, bløde og graciøse uden flade sider. Profilen må hverken være lige eller have et tydeligt stop, men skal være en blød bue – Hagen er stærk og veludviklet set fra alle sider. Ansigtsmarkeringerne skal være tydelige og kraftige, og de skal danne en fin kontrast til de lysere partier omkring øjnene, på begge sider af næseborene og hagen. Øjnene er mandelformede, store, funklende og meget udtryksfulde. Ørerne er forholdsvis store, opmærksomt fremadrettede og placeret langt fra hinanden. De er brede ved basis og let afrundede i spidsen. Tommelfingermærker på ørerne og tufser på ørerspidserne er ønskelige, men ikke så almindelige. Pelsen er ticket, dvs, at hvert hår er farvet på tværs i lyse og mørke bånd. Tickingen er tydelig og ensartet med minimum 4 farvebånd på hvert hår med spidserne i kattens kontrastfarve. Bryst, mave og indersiden af benene, undersiden af halen samt halespidsen er ikke ticket.

Abyssinieren er i FIFe godkendt i følgende farver: Vildtfarvet: Rødbrun ticked med sort. Bundfarven dyb orange til kastaniebrun. Sorrel: Varm kobber ticked med kanelbrunt. Bundfarven dyb abrikos til orangerød. Blå: Varm creme ticked med mørk stålblå/grå. Bundfarven varm creme. murstensrødt Fawn: Dyb, varm rosabeige, ticked med lys kakao brunt. Bundfarven varm rosa.

Sølv: Sølvet følger de andre farver i kontrastfarven – dvs. en sortsølv har sort ticking og kontraster, en sorrelsølv har kanelbrun, en blåsølv har stålblå og en fawnsølv har lys kakaobrun kontrastfarve. For alle sølvfarverne gælder at bundfarven over hele kroppen skal være skinnende hvid.

Abyssinierens temperament Abyssinieren tilhører de letbyggede og elegante racer og generelt kan man sige, at jo mere langbenet og elegant en kat er, jo mere livlig og legesyg vil den være. Abyssinieren er derfor generelt en livlig og legesyg kat med et stort aktivitetsniveau. Abyssinieren knytter sig stærkt til sine mennesker, men mange er så udadvendte og menneskeglade, at de med største fornøjelse tager imod gæster, og ser om de kan lokke dem til at lege og kæle. Abyssinieren er en nysgerrig og kontaktsøgende kat, der gerne vil følge med i alt, hvad der sker i hjemmet – enten du skal i bad, lave mad, gøre rent eller skrive brev. Den elsker at blive leget med, men kan også beskæftige sig selv i lange tider af gangen. Abyssinieren er normalt en glad og harmonisk kat, der ikke er bange for ret meget. De meget livlige, tillidsfulde og modige typer, og egner sig dårligt til at gå frit ude. Risikoen for at de bliver kørt ned, skudt af jægere eller jagtet væk af en hund er alt for stor. Der er også en realistisk smitterisiko for den fritløbende kat, en risiko for f.eks. katteaids eller katteleukemi, som vel de færreste katteejere ønsker deres kat skal udsættes for. Det bedste er, hvis man kan lave en løbegård. Dette kan som regel indrettes i de fleste haver uden de store udgifter eller besvær – og en sådan katte-voliere kan let blive en af havens store attraktioner, hvis den indrettes og pyntes med smag. Og katten vil elske den.

 

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten