Burmeser, Dyrlægevagten
Katte Racer

Burmeser

Skribent: Ulla Grell

Burmeser, DyrlægevagtenBurmeseren er en meget populær kat. Den er elegant, men muskuløs med kort hoved og krop og en meget fin kort silkeagtig pels.

Hunkatten vejer normalt mellem 3 og 4 kg. Hannen mellem 4 og 5 kg. Racen er godkendt i farverne: brun, blå, chokolade, lilla, rød og creme, samt fire tortie (skildpaddefarvede): bruntortie, blåtortie, chokoladetortie og lillatortie. De sidste fire farver findes kun som hunkatte.

Burmeseren er kendetegnet ved sine udtryksfulde, gyldne øjne. Den er en meget aktiv og livlig kat, der er god til at hoppe og klatre. Samtidig har den et meget kærligt og selskabeligt temperament, som udfolder sig overfor andre katte – og andre dyr i det hele taget – men i særdeleshed knytter den sig til sine mennesker. Den elsker at deltage i ens tilværelse, idet den hjælper med avislæsning, madlavning, at “ordne” frimærkesamlingen etc.

Burmeseren har ofte et “lille speciale”: nemlig at åbne døre. Dyrker den dette speciale, er den meget ferm og udholdende. Så hvis man har en dør, der ikke skal passeres, hjælper kun ét: at låse den.

Hvor der findes børn, har den oftest et helt specielt tæt forhold til dem, hvad enten der skal leges eller puttes.

Burmeseren er samtidig meget venlig og imødekommende overfor fremmede og modtager ofte gæster allerede ved hoveddøren og gør i det hele taget meget for, at de skal ” føle sig hjemme”. Det bedste liv giver man sin burmeser, hvis den far lov til at bo sammen med endnu en burmeser. En anden hund eller kat er heller ikke dårligt. Selskab bør den ha’ – Man er der jo ikke altid selv!!

Lidt historie: Den allerførste burmeser, vi kender, “Wong Mau”, der er stammoder til mange af de nuværende burmesere, blev bragt med hjem fra Burma til Amerika i 1930 af en amerikansk arvelighedsforsker. Da man ikke havde en tilsvarende han, blev den parret med en brunmasket siameser, og denne parring resulterede i killinger, der så ud som den selv, samt siameserkillinger.

“Wong Mau” blev senere parret med en af sine brune sønner og fik med ham nogle mørke killinger. Efterhånden fik man ved indførsel af nye katte, alle hybrider, opbygget en ren stamme, der i 1936 blev anerkendt under navnet burmeseren. Burmeseren er altså forædlet i Amerika, men har som race eksisteret i de sydasiatiske lande i århundreder. I slutningen af fyrrerne blev burmesere indført i England. Herfra er de blevet udbredt til det øvrige Europa.

Den første burmeser kom til Danmark fra Sverige i 1959.

 

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten