Kurilean Bobtail, Dyrlægevagten
Katte Racer

Kurilean Bobtail

Kurilean Bobtail er en race som har levet i naturen og eksisteret i isolation i en længere periode (mindst 100-150år) på en kæde af øer som er kendt som Kurils, som tilhører Rusland og Japan. I Rusland er der flere dokumenter der henviser til disse katte med kort hale som blev bragt hjem fra øerne af medlemmer af militæret og forskere i midten af det 20 århundrede.
Den første Kurilean Bobtail blev udstillet i 1990 og mange udenlandske eksperter var bekymret for at disse russiske katte blot var en tungere udgave af racen Japanese Bobtail. I dag ved vi at Japanese Bobtail har en helt anden genetik.

Kurilean Bobtail genetik og avl

Mutationen for kort hale er et dominant gen. Når en Kurilean bliver parret med normalhalet kat, får alle avkommene korte haler eller haler med knæk. Hale længden varierer fra meget kort til næsten normal længde med flere knæk og sammen voksede led. Det er forbudt at parre en Kurilean Bobtail med andre racer! Den korte hale er ikke forsaget af et enkelt gen, men et komplekst sæt gener som er dominante. Det er også vigtigt at fortælle at ”bobtail-genet” ikke har nogen bi effekter, som andre racer med anderledes hale kan have. Halen på en Kurilean Bobtail er fuldstændig unik, det er umuligt at finde to med ens haler, de er ligesom fingeraftryk på mennesker.

Udseende

Kurilean Bobtail er en mellem til stor kat, med en kompakt kraftig krop og en pompom formet hale. Hannerne vejer typisk omkring 6 kg og hunnerne omkring 4 kg. Racen findes både i en kort- og semilanghåret variant. Halen er sammenpresset af en el. flere vinkler, den kan være både stiv og bevægelig. Den synlige længde af halen (uden pels) er fra 3-8cm. Kurilean Bobtail findes i mange forskellige farver.

Karakter

Kurilean Bobtail er en stærk kat med et vildt udtryk. Den har et fantastisk helbred og et afbalanceret sind. Den er mild, er meget venlig, glad for at lege og elsker at være sammen med mennesker og andre dyr. I naturen lever racen i flokke, lidt ligesom ulve og er en exceptionel jæger, det siges at den uden problemer kan fange en 5 kg fisk el. hare. Den er omstillingsdygtig og stoler på sine omgivelser, hvilket gør at den er meget nem at tage med f.eks. på ferie. Dette er en kat der nemt kan bo i en lejlighed i byen. Derudover er det en snakkende kat, dog ikke i samme grad som siameseren. Kurilean Bobtail er en klog kat som nemt kan læres op til forskellige tricks, den er ofte glad for vand. Det skal også nævnes at denne race er ekstremt glad for børn. Alt i alt er dette den perfekte familie kat!!
Tekst: Julie Nielsen, Silky Catz

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten