Bengaler, Dyrlægevagten
Katte Racer

Bengaler

Skribent: Helle Lauridsen

Bengaler, DyrlægevagtenForestil dig at have din egen lille stueleopard, en leopard med bevægelser og udseende som en af de store katte i zoologisk have, men med et venligt og kærligt sind? Siden tidernes morgen har menneskene fanget og forsøgt at tæmme de smukke plettede vilde katte, men uden den store success. Kun i her i de seneste år er der blevet udviklet en tamkatterace, som ligner den pragtfulde plettede leopard men i en miniature udgave på kun 5-10 kg. Disse charmerende små familiekatte kaldes Bengalere og racen er netop blevet anerkendt af FIFe. I 1970’erne blev der på University of California forsket i den Asiatiske leopardkats immunitet imod FeLV. Leopardkattene blev blandet med korthårskatte og afkommet herfra blev givet til Jean Mills, som arbejdede videre på at frembringe en kat med leopardkattens slående pelsmønster, men med en venlig huskats temperament. Bengalen af idag er mange generationer væk fra leopardkatten og tæller foruden denne især Abyssinier, Burmeser og Egyptisk Mau blandt sine forfædre, og kun dens usædvanlige kærlighed til vand, dens glitrende, tykke, bløde, plettede pels og stemmen, der blidt pludrende eller dybt knurrende fortæller om de vilde forfædre. Kattene er ikke kun smukke at se på, men også unikke i deres temperament: De er kvikke, levende og utroligt hurtige, og kan underholde en hel husstand i timevis for herefter at falde tilfredse til ro i sin ejers arme. De er meget kærlige og kan lære små tricks som at apportere en lille bold el.lign. De fleste Bengalere elsker at lege med vand – så pas på tæerne i bruseren!

Det første man lægger mærke til hos en Bengal er det slående smukke leopard agtige mønster i den tætte bløde pels. Den mest almindelige varietet er mørke pletter på en varmt gyldenbrun baggrund, men i USA har den noget sjældnere”sneleopard” med dens slående elfenbensfarvede baggrund og mørke pletter eller den slående marmorerede, trefarvede bengal vundet stor fremgang.

Pelsen er korthåret og meget tyk og tæt og usædvanligt blød og lækker, og enkelte individer har det meget efterspurgte “glitter” i pelsen – det ser ud som om pelsen er overstrøet med guldstøv.

 

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten