Balineser, Dyrlægevagten
Katte Racer

Balineser

Skribent: Dorte Hagen

Balineser, DyrlægevagtenBalineseren er en variation af siameseren, og har derfor mange lighedspunkter med siameseren.

Udseende og farve:

Balineseren er en lang, slank, elegant og højbenet kat. Øjnene er skinnende blå og let skråtstillede. Pelsen er halvlang, delvis uden underuld og silkeblød. Den manglende underuld og silkepelsen gør, at der ingen pelspleje er. Pelsen kan simpelthen ikke filtre. Halen er lang og meget busket. Hovedformen er trekantet med store åbne ører og lang næse, dog ikke i så ekstrem grad, som siameseren. Balineseren bærer maske, dvs. den har farve på hoved, ører, ben og hale. Masken findes i farverne: brun, blå(grå), chokolade, hvid og lilla. Balineseren kan også være tabbymasket, dvs. der er lyse striber i masken. Den tabbymaskede Balineser har lyse ringe omkring øjnene og lyserød næse med mørk kant. Endelig er der tortiemasket. Det betyder, at der tilfældige steder i masken er lyse pletter, som om nogen havde spildt klorin. Kropsfarven er lys-creme, som med årene bliver lidt mørkere, alt efter maskefarven. De brune bliver mørkest.

Temperament og andre særheder:

Lad det være sagt med det samme. Anskaffer man sig en Balineser, får man ikke “bare” en kat, derimod et nyt familiemedlem, med en kæmpe personlighed og et hjerte så stort, som et cirkustelt. Den kræver opmærksomhed, kontakt, helst nærkontakt, masser af kærlighed og den bedste plads i sofaen. Balineseren er meget ‘menneskelig’ og intelligent. Derfor er hver enkelt Balineser helt speciel, med egne kvaliteter og særheder. Alle har de dog nogle grundlæggende egenskaber. De knytter sig utroligt meget til deres mennesker og følger opmærksomt med i alt, hvad der foregår. Derudover er de “meget alting’. De er meget nysgerrige, meget snakkende, meget livlige, meget legesyge, meget krævende, meget kælne og meget kærlige. De kan også være meget irriterende, når de f.eks. har sat sig i hovedet, at de vil kæles og snakkes med lige nu. De elsker varme og hader at blive skældt ud. Deres store kontaktbehov gør dem meget sociale, også overfor andre katte i hjemmet.

Balineseren er nem at elske, rimelig at opdrage og umulig at overse.

 

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten