British Shorthair, Dyrlægevagten
Katte Racer

British Shorthair

Skribent: Anne Mette Moring

British Shorthair, DyrlægevagtenEn “Brite” er i dag betegnelsen for katten British Shorthair. Den har sine aner i England og Frankrig. Herfra blev den i 1960-erne og 1970-erne gennem vekslende standarder videreudviklet af bl.a. danske katteopdrættere, således at der i de følgende år blev skabt nye varianter af den oprindelige “blå” type. Farven “blå” er i opdrætterverdenen betegnelsen for “grå”.

Andre farver kan være hvid, sort og sølv, samt rød og créme i varierede mønstre. For få ar siden er “colourpoint-briten” med maskefarver som f.eks. blå, lilla og chokolade blevet godkendt. En brite er den største og kraftigste af korthårsracerne.

Den er meget karakteristisk bygget, den har en kort, kraftfuld krop, solide, korte ben med brede poter og en kort massiv hale. Britens hoved er stort og fyldigt, blødt rundet, med en bred hage på en kort, tyk hals. Mellem de små, velformede ører sidder de store, åbne øjne, der er enten kobberfarvede eller gul/orange. En tyk- og tæt pels er britens særkende, kort og opretstående, plydsagtig, og den bidrager til britens “bamsede” udseende.

Den udvoksede hankat med sine 6-7 kg har det karakteristiske ‘britelook”, mens hunkatten, der et par kg lettere, har et mere feminint udseende. Som alle andre katte er briten selvfølgelig også et rovdyr, men mange års samliv med mennesker har udviklet dens mange værdifulde egenskaber. Den er rolig og blid, med et elskeligt temperament, der giver famliens børn og voksne store glæder.

Der skal ikke herske nogen tvivl – det er vidunderligt at dele sit hjem med en brite, hvis man da ikke er til ekstremt livlige, snakkesalige katte med appetit på gardiner og vægge.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten