Medicinering, Dyrlægevagten
Fugle Sygdomme

Medicinering

Man kan tilføre syge fugle lægemidler på to forskellige måder. Den mest almindelige måde er at tilføre fuglen lægemidlet igennem næbbet. Den anden mulighed er at få foretaget en indsprøjtning direkte i fuglens muskulatur. Den sidste metode foretages kun af dyrlæger. 

Normalt vil fuglens ejer kunne administrere medicinindgivelse, hvilket kan ske ved at bruge en pipette og indgive medicinen igennem fuglens næb, eller man kan tilsætte medicinen til drikkevand og/eller foder. Hvis man indgiver medicin igennem drikkevand og foder, må vandbeholder/foderbeholder ikke være af et metal, da der kan opstå en kemisk reaktion mellem medicinen og metallet.

Medicinering i drikkevand og foder er ikke særlig nøjagtigt, fordi fugle ikke drikker lige meget, og i mange tilfælde vil syge fugle overhovedet ikke drikke og spise noget. Den mest sikre metode for ejeren er at indgive medicinen direkte i næbbet med en pipette, hvorfra en eller flere dråber dryppes ind på tungen. 

Fuglen vil i reglen selv åbne næbbet og synker uden modstand medicinen. Indgivelse af medicin i tabletform til små fugle er meget vanskeligt og kan ikke anbefales, hvorfor det kan være nødvendigt at opslæmme medicinen i vand, og efterfølgende indgive det med pipette. 

Større fugle som f.eks. papegøjer kan indgives fast medicin, kapsler og tabletter ved at føre en pincet ind bag tungen. Efter indgivelse af fast medicin bør man straks give nogle dråber vand, hvorved tabletten lettere glider ned.

Man bør iagttage den allerstørste forsigtighed med al form for medicinering til fugle. Det er nødvendigt at bruge langsomme og rolige bevægelser, og man må ikke anvende magt for at tvinge medicinen i fuglen. Man skal altid være sikker på, at den ene eller flere dråber er sunket, før man indgiver den/de næste dråber.

Hvis fuglen er alvorligt syg, kan det være nødvendigt at foretage en medicinsk behandling ved indsprøjtning. Fordelen ved at foretage en indsprøjtning hos dyrlægen er, at virkningen af lægemidlet normalt indtræder hurtigere end ved at indgive lægemidlet igennem næbbet. 

I de fleste tilfælde vil indsprøjtningen af lægemidlet blive foretaget i brystmuskulaturen eller under huden på hals og bryst.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten