Vitamin C, Dyrlægevagten
Gnavere Marsvin

Vitamin C

Vitamin C er det samme som askorbinsyre og er en organisk syre. Den er letopløselig i vand.

Vitamin C optages let og fuldstændigt fra tarmen. Hos marsvin med diarre kan optagelsen være mindre, hvorfor der relativt hurtigt kan opstå en C vitamin mangel. Vitamin C indgår i dannelsen af bindevæv og har betydning for opbygningen af brusk og knoglevæv.

Fra 1907 -10 lykkedes det to norske forskere at bevise, at mangel på vitamin C kunne give skørbug (se senere). Fra 1928 – 1932 lykkedes det for de samme forskere at påvise, at dette stof var det samme som C-vitamin.
I 1933 opdagede man stoffets kemiske sammensætning og siden 1934 har man kunnet fremstille C-vitamin kemisk.
C-vitamin findes i de fleste grøntsager, hvor citroner, appelsiner, solbær, kartofler og kålroer er rige på C-vitamin. Mælk indeholder også C-vitamin, men en del af C-vitaminet går tabt under pasteuriseringen.
C-vitamin optages, når foderet passerer tarmen. Ved høje tilførsler af askorbinsyre vil et evt. overskud udskilles gennem nyrerne til urinen. Man skal dog huske, at sygdomme i mave-tarm kanalen kan forstyrre den normale optagelse. Det betyder, at dyr, som har diarré gennem en længere priode, kan komme i mangel på C-vitamin.
De fleste dyr har et depot af C-vitamin, hvorfor mangel på dette vitamin først indtræder et stykke tid efter en længere varende periode, hvor dyret ikke har optaget vitaminet.
De fleste dyr kan selv fremstille askorbinsyre ud fra andre foderemner, hvorfor C-vitamin mangel er sjælden hos dyr.
Menneske, aber og enkelte dyr som marsvin kan ikke selv producere C-vitamin, hvorfor et tilskud af C-vitamin er nødvendigt for at undgå skørbug (læs gnaver – marsvin – C-vitamin).
Hvis organismen mangler C-vitamin vil der være tilbøjelighed til blødning fra tandkødet. Senere i forløbet kan der komme løse tænder, som efterhånden falder ud. I udtalte tilfælde kommer der blodtilblandet diarré, som følge af blødning fra tarmslimhinden. Fra gammel tid betegnes mangelsygdommen – skørbug.
Askorbinsyre har en væsentlig betydning for god sårheling. Hvis dyret mangler C-vitamin vil sårheling forløbe langsommere end normalt. Man har iagttaget at arvævsdannelsen bliver mindre, når dyret har normalt indhold af C-vitamin i blodet.

Hvad kan jeg gøre?
C-vitamin kan købes som tabletter og pulver. Har man mistanke om C-vitamin mangel, tilføres dyret et tilskud. 

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten