Bylder, Dyrlægevagten
Gnavere Marsvin

Bylder

Bylder hos marsvin ses jævnligt. Disse opstår ofte i forbindelse med, at dyrene leger, kradser eller bider hinanden. Endvidere findes der to mere alvorlige byldeformer hos marsvin.

Den ene findes på halsen og skyldes streptokokker. Smitten sker, fordi bakterien optages igennem munden og trænger på denne måde ind i dyret. Har man mistanke om en byld på halsen af marsvinet, bør dette isoleres for at undgå smittespredning til andre dyr.

Man kan evt. kontakte dyrlæge for at få åbnet bylden.

Fodbylder
Fodbylder ses undertiden hos ældre, overvægtige marsvin. Årsagen til bylderne er en stafylokok. Selve foden bliver hævet, svulmer op, og ligner en klumpfod. Sygdommen kan være vanskelig at behandle, men man kan forsøge med at åbne fodbylden, evt. desinficere og sæbebade foden. Endvidere kan man kontakte dyrlæge for medicinsk behandling.

Selv om man gør flere forskellige ting, er det ikke ualmindeligt, at der kommer flere bylder. I tilfælde, hvor man ser, der er flere bylder på flere forskellige poter på det samme marsvin, bør man aflive dyret.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten