ABC i rigtig pleje, Dyrlægevagten
Gnavere Marsvin

ABC i rigtig pleje

Marsvinet er et lille, tæt dyr uden ydre hale og med korte lemmer. Ørerne er uden eller med let behåring. Der findes forskellige pelstyper. Mest almindelig er den glathårede variant. Der findes også dyr med hvirvler og rosetter, ru og kruset pels. Der kan også ses langhårsracer, hvor pelsen vokser med 2 – 3 cm om måneden.

FODRING
Marsvin skal fodres dagligt, og de æder udelukkende vegetabilsk foder.
Marsvin er gode til at udnytte deres foder, og de skal derfor tilbydes et foder med stivelse  og ikke et foder med kulhydrat, dvs. grønt/grøntsager og ikke frugt, da dyrene ellers let bliver overvægtige.
Alle slags grøntsager, især kål, gulerødder, roer, mælkebøtter og græs. Lidt frugt, især citrusfrugter (se C- vitaminmangel), tilskud af kraftfoder (marsvinepiller), især til drægtige og diegivende hunner samt unger.
Tilbyd friske usprøjtede grene fra frugttræer. Endvidere skal der altid være adgang til hø af god kvalitet.
Marsvin behøver ikke vand, hvis de fodres med grønt og lidt tørfoder, men generelt skal dyr i fangenskab altid have adgang til friskt vand.
Pas på med overfodring. Marsvin har altid appetit, og bliver derfor let overvægtige.

RENGØRING
Fjern dagligt gammelt foder, giv nye grene og nyt hø. To gange om ugen renses buret helt i bund, der gives nyt bundmateriale, ny halm og hø (se rengøring og desinfektion).

BURINDRETNING
Marsvin kan være udendørs i sommerhalvåret, men skal stå tørt og uden træk. Marsvin skal være indendørs om vinteren, p.g.a. de våde vintre (se burindretning).


HÅNDTERING
Marsvin skal håndteres dagligt fra de er helt små, hvis de skal blive tamme og lette at fange. Man løfter dem omkring hele kroppen og understøtter bagkroppen.
Marsvin må aldrig tabes eller falde ned, da de let kan brække ryggen. Lad derfor mindre børn opholde sig på gulvet, når de er sammen med dyrene.

FLERE MARSVIN SAMMEN
Marsvin lever i flokke i naturen. Det er derfor mest naturligt med flere marsvin sammen. Husk på at marsvin formerer sig hurtigt, hvorfor en hun og en han ikke kan gå sammen med mindre man ønsker at få unger. Hannen kan kastreres (se kastration).
Kønsmodne hanner kan ikke gå sammen, fordi der vil opstå slagsmål.

AKTIVERING
Tilbyd marsvinet foder, som ikke er skåret ud, og sørg for, at der altid er grene og hø af god kvalitet. Det giver beskæftigelse.
Marsvin er selskabsdyr, hvorfor de gerne må gå flere sammen.

TÆNDER
Man bør tilbyde marsvin grene, således at tænderne får et normalt tandslid. Et regelmæssigt eftersyn af tændernes længde er tilrådeligt.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten