C-vitamin mangel, Dyrlægevagten
Gnavere Marsvin

C-vitamin mangel

Ligesom mennesket er marsvin ude af stand til at danne sit eget C-vitamin, og er derfor afhængig af at få C-vitamin tilført gennem foderet. C-vitamin oplagres ikke i dyret, derfor kræves en daglig C-vitamin tilførsel. Unger, drægtige og hunner, der giver mælk, har størst behov, og derfor opstår C-vitamin-mangel/skørbug først hos disse dyr.

C-vitamin er endvidere vigtig for knogleudviklingen. Et voksent marsvin skal have ca. 10 mg C-vitamin dagligt. Dette behov øges 2 – 3 gange for drægtige og hunner, der giver mælk; medens unger i vækst skal have 5 – 15 mg dagligt.

Symptomerne på C-vitaminmanglen kan variere. Er C-vitaminmanglen kun lidt udtalt ses uspecifikke symptomer:

  1. Let nedsat vækst.  
  2. Nedsat livskraft.  
  3. Let forhøjet dødelighed blandt ungerne.  
  4. Forkortet levetid.

Hyppigheden af drægtighedssyge ses, ligesom antallet af aborter og infektionssygdomme tiltager.

Ved mere graverende C-vitaminmangel udvikler sygdommen sig til skørbug. Ungernes vækst standses, og bliver tilstanden ikke normaliseret, vil væksten være ophørt for stedse. Der kan optræde tykke led specielt dyrets haseled. Dyrene bliver stive i bagparten og bevæger derfor begge bagben fremad på en gang (dette symptom kaldes for “hoppere”). Bagbenslammelser kan også ses.

Marsvinet bliver ofte “skrutrygget” og magert. Tandfejl udvikles på grund af forandring af kæbeknoglen. 

De fleste tilfælde af skørbug ses om vinteren, hvor der ikke gives friskt grønt. Derfor må man endelig sørge for C-vitamintilskud. Foderpiller, specielt fremstillet til marsvin, er som regel tilsat C-vitamin (se på varedeklarationen).

C-vitaminer i vandet kan være en falsk sikkerhed. Nogle dyr drikker slet ikke vand, og C-vitamin nedbrydes hurtigt i vandet. Derudover indeholder de fleste multivitaminblandinger til kæledyr slet ikke noget C-vitamin.

C-vitaminholdige grøntsager er en god måde at sikre sig på. Ved mistanke om C-vitaminmangel bør foderplanen gennemgås, og C-vitaminfattige grøntsager bør erstattes af mere C-vitaminholdige.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten