Drægtighedssyge, Dyrlægevagten
Gnavere Marsvin

Drægtighedssyge

Drægtighedssyge er en stofskiftelidelse.
Drægtighedssyge er en almindelig og ofte alvorlig sygdom hos den drægtige hun. Sygdommen kan ses hos overvægtige dyr af begge køn. Sygdommen kan have en genetisk (arvelig disposition), idet visse racer ser ud til at være specielt udsat for at få sygdommen.

Sygdommen findes i en primær og sekundær form, men symptomer og sygdommens udvikling er den samme. Som regel rammer sygdommen hunner i den sidste tredjedel af drægtigheden. Fede hunner og hunner, der bærer mange fostre, er specielt udsatte. 

Det første symptom er en gradvis nedsættelse af appetitten. Da energibehovet er stort, og tilførslen af energi er nedsat på grund af nedsat fødeindtagelse, må hunnen begynde at mobilisere fedt fra sine egne kropsreserver. Herved vil der blive afgivet fede syrer til blodet, og hvis denne mængde, der afgives, er større end normalt, vil der kunne opstå drægtighedssyge.

Det overskud af fedtsyrer, der ikke direkte kan anvendes som energikilde, transporteres til leveren, hvor fedtet oplagres, og en fedtlever vil efterhånden udvikles. Som følge heraf udvikles der andre sygdomme, hvilket yderligere vil forværre marsvinets tilstand.

Den sekundære drægtighedssyge er den mest almindelige. Her skyldes den nedsatte appetit andre faktorer. Stress er en hyppig årsag (f.eks. i forbindelse med transport). Et hurtigt foderskift, C-vitaminmangel eller begyndende tandfejl er almindelige faktorer. 

Symptomerne er ret specifikke:

  • gradvis tab af appetitten   
  • depression   
  • fosterdød   
  • nedsat legemestemperatur   
  • i øvrigt viser hunnen tegn på at være almen dårlig

Hvis der går et par dage, hvor der ikke bliver indtaget foder, vil der ske et dramatisk vægttab. 

Hvad kan jeg gøre?

Der er desværre ingen specifik behandling mod drægtighedssyge. Man kan forsøge med glykoseopløsning samt anden stimulerende medicin, hvorfor man bør konsultere dyrlæge.

På grund af den dårlige udsigt til helbredelse, må man undgå at drægtighedssyge udvikles:

Følgende bør tilstræbes:

  • undgå at stresse drægtige hunner   
  • undgå pludseligt foderskift  
  • undgå at parre en hun, som er overvægtig   
  • vent ikke for længe med at parre en ung hun

Husk C-vitamintilførsel skal være optimal.

 

 

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten