Trommesyge, Dyrlægevagten
Gnavere Marsvin

Trommesyge

Ved trommesyge forstår man en luftudspiling af tarmsystemet.
Hos marsvin er det som regel i blindtarmen. Lidelsen opstår i forbindelse med foderskift, hvor der opstår en ubalance blandt tarmens bakterier. Luftproducerende bakterier kommer i overtal, hvorved tarmen udspiles af luft.
Der er størst risiko for trommesyge, når marsvin om foråret tildeles nyt, frisk græs, især kløver. Tarmbakterierne kan ikke nå at omstille sig til det nye foder, og der kan udvikle sig en trommesyge.
Ligeledes ser man flere tilfælde om efteråret, hvor marsvin tilbydes kål, som overgang til vinterfoder.
Derfor kan man forebygge trommesyge ved at gå langsomt over til det nye foder. Det betyder, at man kun fodrer med en smule af det nye foder i nogle dage og herefter langsomt øger fodertildelingen. På denne måde kan tarmens bakterieflora nå at omstille sig, og sandsynligheden for trommesyge bliver væsentlig mindre.
Sygdommen kan ses i flere grader, fra ganske let udspiling til voldsom udspiling af bugen. Der kan være kraftige smerter, og det er ikke ualmindeligt, at dyret går i schock og dør.  

Hvad kan jeg gøre?
Man skal gøre noget hurtigt.
Hvis man opdager trommesygen, kan man straks, forsigtigt og blidt massere bugen. Herudover kan man indgive 1-2 ml. madolie gennem munden. Olien virker skumdæmpende og er med til at nedsætte lufttrykket i tarmen.
Det er tilrådeligt straks at søge dyrlæge, som evt. kan forsøge at tappe luften ud af tarmen med en kanyle. Herudover kan antibiotica og medicin, som modvirker schock måske hjælpe på problemet.
Selvom man forsøger hurtig behandling, er der betydelig risiko for dødsfald. Over- lever dyret, vil det som regel komme sig hurtigt.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten