Pedicure, Dyrlægevagten
Gnavere Marsvin

Pedicure

De fleste marsvin lever i bur. Derfor er der mange marsvin, som ikke slider kløerne på en naturlig måde. Det er derfor ejerens pligt at sørge for at holde marsvinets kløer trimmede.
For mange mennesker er der en nervøsitet for at komme til at klippe forkert. Mange viger derfor tilbage for at udføre pedicure på marsvin. Det betyder, at mange marsvin lever med for lange kløer, som i nogle tilfælde fører til, at kløerne vokser ind i trædepuderne, hvilket kan medføre, der kommer fodbylder.

HVAD KAN JEG GØRE?
Det kan være en hjælp at få en anden person til at holde dyret. Man kan bruge en saks eller en tre-i-ener, fordi den er let at håndtere.

Før man begynder på negleklipning er det vigtigt at have marsvinet godt fikseret. Man kan placere dyret på skødet og holde det ind til sig. For at sprede kløerne, griber man med den ene hånd om poten med et fast greb, hvorefter man kan klippe med den anden hånd.  

Kloen  klippes 1 – 2 mm. fra blodåren, som kan ses på lyse kløer. Man skal være lidt mere forsigtig, når man skal klippe en mørkfarvet klo, fordi blodåren ikke kan ses.

Hvis man er uheldig at klippe ind til blodåren, må man forsøge at standse blødningen enten ved at klemme på klovolden i et stykke tid eller ved at bruge et middel, som kan købes på apoteket, til at standse blødningen.

Mange gange vil marsvinet ikke finde sig i at blive håndteret på denne måde.

Selvom der ikke er nervevæv i kloen, så kan marsvinet godt give sig til at skrige, og det er ikke ualmindeligt, det gør voldsom modstand.

Alligevel lykkes det i reglen at få klaret problemet.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten