Det kan være vanskeligt at finde ud af, hvornår hoppen er brunstig, hvis man ikke har mulighed for at prøve hoppen ved hingst.
Den brunstige hoppe vil ved afprøvning vende bagparten mod hingsten, løfte halen og stille sig med let bøjede bagben, som om den skal urinere. Herudover vil hoppen “blinke”, hvilket betyder at skedeåbningens nederste del åbner og lukker sig i et rytmisk tempo. Ofte vil der på dette tidspunkt afgå en en gullig slim fra skedeåbningen.
Hvis hoppen ikke er brunstig, vil den i de fleste tilfælde vise en agressiv adfærd overfor hingsten, hvor den lægger ørerne ned, pisker med halen, bider efter og vender bagparten mod hingsten og sparker. Man omtaler hoppens adfærd, som “den slår fra”. Under denne adfærd kan der afgå en mindre mængde urin, som ikke må forveksles med brunstslim.
Generelt bliver hoppen brunstig, når lysmængden tiltager. Det betyder brunsten bliver tydeligere om foråret, hvor april, maj, og juni,- er måneder, hvor de fleste hopper bliver drægtige.
Brunsten varer som regel 5-8 dage, men en brunst over en længere periode er ikke unormal. Som regel er brunsten længere i det tidligere forår end senere på sommeren.
Ægløsning finder sted i slutningen af brunsten, hvorfor det tilrådes at bedække/inseminere sent i brunsten. Hvis brunsten f.eks. er på 7 dage, vil ægløsningen sandsynligvis finde sted på 6. dagen. Efter ægløsningen kan man forvente brunst endnu 1-2 dage (se insemination).
Det skal understreges, at hopper kan vise forskellige tegn på, hvornår de er i brunst, ligesom ægløsnings tidspunkt og brunstens længde kan variere ganske betydeligt. Det kan derfor tilrådes at få hoppen afprøvet for brunst, hvor der er en hingst til stede.