Tvillingedrægtighed, Dyrlægevagten
Heste fødsler

Tvillingedrægtighed

Mange hopper bliver scannet gennem endetarmen af en dyrlæge med henblik på at få at vide, om hoppen er drægtig. Ved denne undersøgelse er det ikke ualmindeligt, at dyrlægen opdager et eller to evt. flere fosteranlæg i børen (livmoderen).

Før ultralydscannings teknikken blev udviklet i Danmark, omkring 1982-85, var der kun få tvillingeanlæg, som blev opdaget.

Årsagen til tvillinger kan skyldes, at hoppen afgiver to eller flere æg fra æggestokkene.

Der er også en racemæssig variation, idet nogle hesteracer har større tilbøjelighed til at anlægge tvillinger end andre. Undersøgelser har vist, at 15 -25 % af fuldblodshopperne afgiver 2 æg i en brunst, mens det kun er 13 -15 % af travhopperne. Hos apalosaer og ponyracer er det 8-11 %.

Dobbelt ægløsning og dermed mulighed for anlæg af tvillinger synes også at være arvelig.

Hoppens alder har også betydning, idet undersøgelser har vist, at hos 18 % af hopperne, som var 6 -10 år gamle, blev der udviklet 2 æg, mens det kun fandt sted hos 14 % af hopperne mellem 2 – 5 år. Fodring har tilsyneladende ikke indflydelse på, hvor hyppigt der udvikler sig 2 æg på samme tidspunkt.

Hvis der er flere fosteranlæg, vil disse som regel reduceres af naturlige grunde. Dels kan der være arvelige defekter, og dels kan fostrene ligge så tæt på hinanden, at de går til grunde, som følge af mangel på næring.

Alligevel er det ikke sjældent, at tvillingedrægtighed konstateres ved scanning.
Man kan ved ultralydscanning se befrugtede æg i børen (livmoderen) fra dag 11 efter befrugtning. Det/de befrugtede æg sætter sig imidlertid ikke fast i børen før på dag 16 -17. Altså er det først på det tidspunkt, man ved, om hoppen “beholder” sine fostre/foster.

Tvillingedrægtighed er uønsket, fordi hoppen som regel kaster (aborterer) i 6 -9 drægtighedsmåned (se drægtighedens længde).

Hvad kan der gøres?
Dyrlægen vil i mange tilfælde kunne “klemme” det ene foster i børen. Herved går fostret til grunde, og man undgår tvillinger. Dette gøres ved at opsøge børen gennem endetarmen på hoppen.

Hvis det ikke er muligt at “klemme”, fordi fostrene er vanskelige at adskille, så kan man, – med medicin, – fremkalde en abort.

Selvom dyrlæger er omhyggelige med scannings undersøgelser, vil man i tilfælde, hvor tvillinger ligger i samme fosterhinde, kunne “overse” tvillinger. Hvis det sker, og hoppen enten aborterer eller føder normale føl, vil fostrene have samme køn.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten