Fravænning af føl, Dyrlægevagten
Heste fødsler

Fravænning af føl

Fravænning af føl, DyrlægevagtenNår føllet er 4-6 måneder gammelt, er det tid at tænke på at vænne føllet fra hoppen.

HVORDAN KAN JEG GØRE?
Der er flere forskellige muligheder, hvordan man kan fravænne føllet.

Det mest almindelige er at tage føllet fra moderen fra den ene dag til den anden. Før denne radikale beslutning, bør man fire til fem dage forud undlade at tildele hoppen kraftfoder, hvorved hoppens mælkeproduktion nedsættes. Yverspændingen, som ikke kan undgåes, bliver dermed ikke så kraftig, som hvis hoppen får den sædvanlige fodertildeling.  Efter denne periode får føllet ikke længere får lov til at patte. Man sørger for, at hoppe og føl ikke kan høre hinanden, fordi begge vil “kalde” på hinanden. For at undgå denne “kalden” kan man opstalde dem i hvert sit staldafsnit, hvis der er mulighed for det.

En anden mulighed er at fravænne føllet gradvist, hvilket betyder, at føllet om natten ikke er sammen med hoppen, men står i en naboboks til hoppen, således at de kan se hinanden. Om dagen går de sammen, hvor føllet har lov til at patte. Denne metode kan anvendes over uger, men på et tidspunkt må man beslutte at føllet ikke skal patte længere, og så vil man i de fleste tilfælde alligevel opleve denne “kalden” mellem føl og hoppe.  

Endelig kan man vælge at lade hoppen og føllet gå sammen indtil hoppen selv vælger at vænne føllet fra, hvilket sker ved, at hoppen gradvist sparker føllet væk, når det forsøger at patte. 

Generelt er det tilrådeligt at vænne føllet fra, hvis hoppen er drægtig. Herved standses mælkeproduktionen. Den energi, som er nødvendig til mælkeproduktion, kan hoppen bruge til det nye foster. Det har også betydning, at hoppen får mulighed for at danne råmælk til det kommende føl. Dette vil ikke finde sted, hvis mælkeproduktionen ikke hører op.

Det er ikke nødvendigt at malke hoppen ud under fravænningen. Yverspændingen opstår altid efter nogle dage, og det er denne yverspænding, som får mælkeproduktionen til at standse, hvorfor man ikke opnår noget ved at malke hoppen ud.

Hvis der skulle opstå en yverbetændelse, vil hoppen få forhøjet temperatur, ophørt ædelyst og smerte i yveret. Temperaturen stiger ofte til over 40 grader C, hvorfor dyrlæge straks bør tilkaldes. Hvis man får konstateret yverbetædelse i en eller begge mælkekirtler, kan man lindre hoppen ved at tørre og massere yveret med varme klude og samtidig udmalke hoppen.

Før man beslutter sig for at fravænne føllet, skal man vurdere føllets sundhedstilstand. Hvis føllet virker utrivelig og nedstemt, er det ikke klogt at tage føllet fra, selvom det har alderen til det. I disse situationer må man afvente, at føllet “kommer sig”. Ofte vil man tilkalde dyrlæge for at få føllet undersøgt og behandlet for utriveligheden.

Efter fravænningen går der som regel ikke mange dage før føl og hoppe har accepteret fravænningen. Yverspændingen aftager efter en uges tid og mælkeproduktionen er i reglen ophørt efter 2-3 uger.

Man skal huske ikke at lukke hoppe og føl sammen igen, før man er sikker på, at mælkeproduktionen er standset. Nogle hopper vil lade sig “patte op” og begynde at producere mælk, hvis ikke mælkeproduktionen er helt ophørt.

Når føllet er endelig fravænnet betegnes det som en hoppe/hingste plag.    

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten