Folingen (fødsel), Dyrlægevagten
Heste fødsler

Folingen (fødsel)

Folingen (fødsel), DyrlægevagtenNormal drægtighed for en hoppe er 10½ – 11½ måned efter bedækning eller insemination. De fleste mennesker glæder sig til, at hoppen skal fole. Det er nødvendigt at gøre nogle praktiske ting før hoppen foler.

Det er afgørende, at man har et rent staldmiljø, ligesom man bør tilstræbe, at der under folingen er den fornødne ro i stalden. Herudover er der nogle ting, man må gøre, umiddelbart før hoppen foler.

Folingen (fødsel), DyrlægevagtenDet er rart at have en ren spand, sæbe og fødselskæder til rådighed, således at man ikke skal løbe efter disse ting, når folingen er igang. (se før fødsel).

Folingen starter som regel med, at man før foling kan observere vokspropper på hoppens pattespidser. Disse vokspropper kan være til stede gennem kortere eller længere tid. På enkelte hopper ses ikke vokspropper før foling.

Folingen (fødsel), DyrlægevagtenNogle hopper har endvidere mælkeløb før folingen. I reglen vil man kunne se, at hoppen foler inden for et døgn, hvis den har kraftigt mælkeløb.

Selve folingen starter med en opblokningsperiode, som kan vare fra 1 – 6 timer. Hoppen holder evt. op med at æde, men det er ikke et sikkert tegn. Mange hopper æder umiddelbart lige inden de foler.

Folingen (fødsel), DyrlægevagtenNår opblokningsperioden er overstået, vil hoppen virke mere urolig, forsøge at lægge og rejse sig. Endvidere ser man gødningsafgang, og hoppen stalder (urinerer).

Når selve folingen starter, vil hoppen svede op, hvilket betyder, at hoppen bliver våd på hals og bringestykke. Herefter kommer selve uddrivningsperioden, som normalt varer 10 – 30 min. Det første symptom, på at hoppen foler umiddelbart, er, at der i reglen fremkommer en fosterblære, som har et grå-blåligt skinnende udseende.

Herefter kommer et eller to ben frem i skedeåbningen, og på dette tidspunkt vil hoppen oftest lægge sig ned. Umiddelbart herefter starter presseveerne, og hvis fødslen forløber normalt, vil man hurtigt kunne se, at føllets hoved ligger på føllets forknæ.

Efter ca. 20 presseveer er føllet normalt født, og man vil se, at føllets bagben bliver liggende inde i hoppen. På dette tidspunkt er det overordentligt nødvendigt, at der er ro i staldmiljøet, fordi hoppen “pumper” blod over i føllet gennem navlestrengen.

Efter fødslen er overstået, vil hoppen rejse sig i løbet af 5 – 10 min. og begynde at slikke det nyfødte føl.

Efter folingen (fødslen) bør hoppen motioneres, således at den væskemængde, der står i hoppens bør, kan blive tømt ud.

Hvornår foler hoppen:
53,3% af hopperne foler mellem kl. 18.00 – 24.00.

23,4% af hopperne foler mellem kl. 24.00 – 06.00.

16,8% af hopperne foler i løbet af dagen.

Efterbyrdperioden
Ved efterbyrden forstår man fosterhinder, som føllet har ligget i inde i hoppen. Denne efterbyrd vil normalt afgå fra hoppen op til 1 time efter folingen.

Hvis man har på fornemmelsen, at folingen ikke forløber normalt, må man straks kontakte dyrlæge.

Hvis efterbyrden ikke afgår fuldstændig, må man kontakte dyrlæge.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten