Før fødsel, Dyrlægevagten
Heste fødsler

Før fødsel

Før fødsel, DyrlægevagtenNår man nu har glædet sig til at få et nyfødt føl efter 11 måneders ventetid, er der al mulig grund til at foretage sig nogle ting, før den forventede fødsel skal finde sted.

Det er afgørende ved en hoppefødsel (foling), at hoppen foler i en rengjort og velstrøet boks. Endvidere er det nødvendigt, at man fjerner hoppens sko, fordi det er ærgeligt, at hoppen umiddelbart efter den har født, rejser sig og kommer til at træde på føllet, hvorved der kan være risiko for, at føllet får et sår og i værste fald et brækket ben.

Før fødsel, DyrlægevagtenNår fødslen er nært forestående, er det praktisk at have en ren spand med vand og sæbe. Endvidere kan det være rart at have fødselskæder, hvis man skal yde aktiv fødselshjælp. Har man ikke fødselskæder, kan man benytte reb, men man må være påpasselig med, at rebet ikke er for tyndt, da det kan skære sig ind igennem huden på føllet.

Almindelig snor vil kunne skære sig igennem, hvorfor dette ikke kan anbefales. Endvidere bør man have nogle trækstokke, således at man bedre kan trække i fødselskæder eller reb. Fødselskæder skal lægges på føllets piber.

Held og lykke med den forestående fødsel.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten