Sygdomme hos nyfødte fuldblodsføl, Dyrlægevagten
Heste fødsler

Sygdomme hos nyfødte fuldblodsføl

Sygdomme hos nyfødte fuldblodsføl, DyrlægevagtenFuldblodsføl kan i de første 24 timer efter fødslen opføre sig mærkeligt. Under bevægelse kan føllet have svært ved at “styre” benene, og derved ikke få mulighed for at komme til at patte på normal måde. Undertiden giver føllet nogle mærkelige lyde fra sig. Stemmen kan være ændret, således at føllet udstøder en “gøende” lyd. På engelsk taler man om en barker. I andre tilfælde kan føllet vandre hvileløst omkring uden at sanse hoppen. Disse føl betegner man som dummies, wanderers. Føllet reagerer heller ikke på mennesker, og i mange tilfælde er patterefleksen ophørt. I andre tilfælde kan føllet optræde med krampe, presse hovedet mod væggen, tumle omkuld og være ude af stand til at rejse sig selv.

Årsag
Årsagen til lidelsen kendes ikke med sikkerhed. Nogle mener føllet har fået for lidt ilt under fødslen, andre antager at den mængde blod, som føllet får tilført gennem navlesnoren umiddelbart efter fødslen, ikke er tilstrækkelig.

Hvad kan jeg gøre? 
Er man uheldig at modtage et fuldblodsføl med disse symptomer, skal man straks rette henvendelse til en dyrlæge. Det vil ofte være nødvendigt at sondefodre føllet, ligesom ilttilførsel kan være en nødvendighed. Undertiden er det nødvendigt at bedøve føllet for at undgå, det ikke skal beskadige sig selv.

Derfor vil det i mange tilfælde være nødvendigt, at føllet samt hoppen indlægges på et hestehospital, for at modtage intensiv behandling.

Mange af disse føl kommer sig efter 6 – 10dage. Patterefleksen kommer gradvist tilbage og efterhånden bliver føllet helt normalt.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten