Børkrængning, Dyrlægevagten
Heste fødsler

Børkrængning

Ved børkrængning forstår man, at livmoderen (børen) krænger ud gennem skedeåbningen. Denne lidelse er sjælden hos hoppen. Årsagen er ikke kendt med sikkerhed, men man antager, at tilbageholdt efterbyrd kan være disponerende for, at børen krænger ud.

Endvidere kan hoppen have så voldsomme veer umiddelbart efter fødslen er overstået, at kraften af disse veer kan medvirke til, at børen krænger ud. En mulighed er også, at efterbyrden har en vis vægt, og hvis hoppen samtidig er uheldig at træde i efterbyrden med bagbenene, kan det være disponerende for børkrængning.

Hoppen behøver nødvendigvis ikke at krænge hele børen ud. Børen kan være delvis krænget inde i hoppen (som en sok der er krænget ind i sig selv).
Man skal derfor være særlig opmærksom, hvis hoppen umiddelbart efter foling bliver urolig, udviser tegn på kolik og fortsætter med at have voldsomme veer, fordi disse symptomer kan være et tegn på, at børen er delvist krænget.

Hvis børen er krænget ud, vil man se en postkasserød, “kuppelformet” hævelse, som ligger og, hvis hoppen står op, hænger udenfor skedeåbningen. Skulle man få denne ubehagelige oplevelse, er det nødvendigt at bevare roen. Man må endelig ikke begynde at råbe og skrige, fordi hoppen da vil blive mere nervøs, rejse sig, hvilket kan være livstruende for hoppen, fordi blodkarrene inde i hoppen derved kan briste, og hoppen forbløder til bughulen.

I stedet skal man bevare roen og tilkalde dyrlæge. Er der mulighed for det, skal man endelig forsøge at holde hoppen liggende, sidde på nakke og hoved, evt. tildække den udkrængede bør med et nyvasket stykke linned. Dette gøres for at hindre børen i at blive snavset. Lidelsen er særdeles alvorlig og kræver øjeblikkelig dyrlægeassistance.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten