Tarmbeg består af fostervand, som føllet har slugt før fødslen og afstødte celler fra tarmkanalen på føllet.
Tarmbegen vil under normale forhold afgå umiddelbart efter føllet har pattet nogle gange.
Forstoppelse p.g.a. tarmbeg ses hos 2% af alle føl og er mere almindelig hos hingsteføl end hoppeføl. Årsagen til dette er ukendt, men kan skyldes, at bækkenet hos hingsteføl er mere snæver end hos hoppeføl.
De første tegn på tarmbegsforstoppelse viser sig i løbet af det første levedøgn. Der kommer en let uro, hvor føllet vandrer rundt, går med løftet hale og urinerer hyppigt. Senere bliver føllet mere uroligt, ophørt lyst til at patte, står med krummet ryg og løftet hale, og man ser tegn på koliksmerter, hvor føllet ynder at ligge på ryggen med benene i vejret.
Hvad kan jeg gøre?
For at forebygge tarmbegsforstoppelse bør man indgive føllet et klystér i endetarmen, når føllet har pattet et par gange. Det vil i de fleste tilfælde fremkalde afføringstrang og tarmbegen vil afgå, som en gulbrunlig masse.
Hvis tarmbegen ikke afgår, så kan man forsigtigt føre en finger, f.eks. smurt ind i madolie, ind i endetarmen og på den måde provokere føllet til at presse tarmbegen ud. Hvis det ikke løser problemet, kan man indgive et klystér. Hvis det heller ikke hjælper, så må man tilkalde dyrlæge.
Hvis ikke det lykkes at få tarmbegen til at afgå i løbet af få timer efter behandling, så kan operation være eneste udvej for at få tarmbegsforstoppelsen væk.