Insektstik, Dyrlægevagten
Hunde førstehjalp

Insektstik

Insektstik, DyrlægevagtenInsektstik ses ofte hos hunde og skyldes i reglen bier, gedehamse og hvepse. 

Når insektet stikker, kan det udløse en kortere smertereaktion hos hunden. Insektstikket er i reglen ufarligt, men man må dog være særdeles opmærksom på, om insektstikket er sket i mundhulen. Er dette tilfældet kan tunge og/eller svælg hæve så voldsomt, at der kan være risiko for kvælning. Det er derfor nødvendigt straks at søge dyrlæge, hvis man har mistanke om, at hunden er blevet stukket i mundhulen.

Symptomerne på insektstik i mundhulen er, at hunden savler, smasker eller man kan se en hævelse i læber og/eller tunge. Enkelte hunde reagerer med en allergisk reaktion på insektstik, så de får nældefeberlignende udslet. Der ses mange små hævelser, som er ½ – 1 cm. i diameter. Hudforandringerne vil normalt aftage hurtigt, hvis hunden kommer under dyrlægebehandling.  

Insektstik, DyrlægevagtenEr der tale om bi- eller hvepsestik bør brodden fjernes. Brug en pincet og tag fat så tæt på broddens spids som muligt. Herved undgås det, at der klemmes mere gift ind i hunden.

Beskyt kort- og tyndhårede hunde mod myggestik. 

 

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten