Tvekønnethed, Dyrlægevagten
Hunde fødsler

Tvekønnethed

Tvekønnethed eller hermafroditisme er en tilstand, hvor hunlige og hanlige kønsorganer er til stede, d.v.s. der er kønskirtler, æggestokke og testikler,  på samme individ .

Tilstanden er ret sjælden hos hund og tvekønnede hunde er i reglen sterile. Årsagen til lidelsen skyldes en forkert udvikling i fosterstadiet, men den egentlige årsag er ikke kendt.

Man deler tvekønnethed op i to former.

Ægte og falsk tvekønnethed.

Ægte tvekønnet betegner en tilstand, hvor der både er testikelvæv og væv fra æggestokke til stede, eller når den ene kønskirtel er en æggestok og den anden en testikel. 

Falsk tvekønnet betegner en tilstand, hvor der enten er testikler eller æggestokke, men hvor de ydre eller indre kønsorganer repræsenterer det modsatte køn.

Hanlig pseudotvekønnethed er en betegnelse, hvor kønskirtlerne er testikler, men hvor hunden har ydre hunlige kønsorganer. Modsat kan man også se pseudotvekønnethed, hvor kønskirtlerne er æggestokke, men hvor hunden har ydre hanlige kønsorganer, hvor der er penis eller penislignende kønsorgan til stede. Ofte er der kun en lille rest af penis, som kan ses mellem kønslæberne. Når tæven urinerer, tisser den op i luften.

I forbindelse med pseudotvekønnethed kan man også se hudforandriger med håraffald, men der kan også komme andre tegn på sygdom, herunder blod i urinen, urindryp og læsioner i de udførende urinveje.

Hvad kan jeg gøre?
Hvis man opdager tegn på tvekønnethed anbefales det, at hunden kastreres eller får kønskirtlerne opereret væk. 

Hvis det ved operation kan lade sig gøre, kan hunden i mange tilfælde leve et normalt liv.  

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten