Progesteronmåling, Dyrlægevagten
Hunde fødsler

Progesteronmåling

Progesteron er et hormon, som kan måles i blodet. Man kalder hormonet for drægtighedshormonet, fordi koncentrationen af hormonet øges, når hunden har ægløsning og bliver drægtig. Når hunden ikke er drægtig, er koncentrationen i blodet lav.
I forbindelse med parring, kan måling af progesteron medvirke til at finde det tidspunkt, hvor tæven har ægløsning.
Når ægløsningen finder sted, stiger koncentrationen af progesteron pludseligt. Derfor vil måling af progesteron koncentrationen med sikkerhed fortælle, om tæven har/har haft ægløsning.
Denne viden kan bruges til at finde ægløsningstidspunktet og dermed øge sandsynligheden for at tæven bliver drægtig.
Undersøgelser har vist, at når man måler progesteron indholdet i blodet i forbindelse med parring så øges drægtigprocenten fra 33 til 90. Ud fra disse undersøgelser kunne noget tyde på, at mange tæver parres på det forkerte tidspunkt.

Hvad kan jeg gøre?
Hvis man har en tæve, som ikke bliver drægtig efter parring, kan det sandsynligvis skyldes, at tæven ikke er parret på det optimale tidspunkt.
For at finde det optimale tidspunkt, hvor tæven har ægløsning, kan man få undersøgt progesteron indholdet i blodet.
Man udtager en blodprøve på dag 8 i løbetiden. Herefter analyseres blodprøven, som tager ca.1 time. Hvis indholdet af hormonet ikke er stigende, så udtager man igen en blodprøve to dage senere og gentager undersøgelsen.
Hvis undersøgelsen viser at indholdet af progesteron er stigende, så ved man at tæven har ægløsning og man anbefaler parring 24-48 timer efter.
Undersøgelser har vist, at man opnår en større kuldstørrelse, når ægløsningstidspunktet er kendt.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten