Fodring i diegivningsperioden, Dyrlægevagten
Hunde fødsler

Fodring i diegivningsperioden

Fodring i diegivningsperioden er vigtigt for tæven. Generelt skal tæven have et godt foder. Det er vigtigt at foderet har et højt energi indhold og en god fordøjelighed eller med andre ord har en høj biologisk værdi.

Det er også vigtigt, at tæven er i god fysisk form. Det betyder, at en tæve, som er undervægtig, kan have vanskeligere ved at afgive næringsstoffer til hvalpene. Hvis tæven er overvægtig, kan der være risiko for, at hun lægger sig på hvalpene, hvorved hun kan miste en eller flere hvalpe.

Tæven skal motioneres efter fødsel. Gå en lang tur; men undgå krævende fysisk aktivitet, som f.eks. agility og jagt.

Efter fødslen vil tæven begynde at producere mælk.

Den første mælk, som man kalder råmælk eller kolostrum, er særdeles vigtig for hvalpene, fordi råmælken indeholder antistoffer, som beskytter hvalpene mod infektioner i de første leveuger. Ligeledes indeholder råmælken stoffer, som fremmer afføringen i hvalpene. Tævens mælkeproduktion øges gradvist i takt med, at hvalpene patter mere og mere. Den øgede mælkeproduktion kan især hos mindre hunderacer udløse en calciummangel. Som regel viser denne calcium mangel sig 2-3 uger efter fødsel. Hunden begynder at puste mere end almindeligt, går hvileløst omkring og passer ikke hvalpene. Hvis calciumkoncentrationen i tævens blod bliver lav, kan det udløse et krampeanfald, som kan være livstruende. I disse tilfælde skal tæven under dyrlæge behandling, så hurtigt som muligt. Man kan tilføre calcium direkte i blodet, hvorved calciumkoncentration øges øjeblikkeligt og krampeanfaldet hører op. Det er ikke ualmindeligt, at samme tæve kan få et nyt anfald efter kort tid. Man kan ikke forebygge denne lidelse ved at tilføre foderet en øget mænge calcium.

Hvis tæven bliver syg eller ikke har mælk nok til hvalpene af anden årsag, så kan man købe en mælkeerstatning. Under uheldige omstændigheder, hvor tæven dør, kan det være nødvendigt at opflaske hvalpene (se evt. moderløse hvalpe).

For at tæven bliver fodret optimalt i diegivningsperioden, så vil et hvalpefoder kunne dække tævens behov. Fodermængden øges over de første to-tre uger efter fødslen. Når hvalpene skal tages fra tæven, nedsættes fodermængden i nogle dage før selve fravænningen. Herved nedsættes mælkeproduktionen og tævens mælkekirtel spænding mindskes.

For at sikre sig at hvalpene trives normalt, kan en vægtkontrol en til to gange om ugen være nødvendig.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten