Ægløsning, Dyrlægevagten
Hunde fødsler

Ægløsning

Der er variation mellem tæver, hvornår og hvor længe ægløsning varer.
Nogle hunde er få timer om at få ægløsning, mens det hos andre varer 12-72 timer.

Som “tommelfinger regel”, vil de fleste tæver få ægløsning 1-3 dage efter de har accepteret hanhunden første gang. Yngre hunde lidt tidligere end ældre. Det gennemsnitlige tidspunkt for ægløsning ligger på 48 timer.
Det løsnede æg er ikke umiddelbart klar til at blive befrugtet. Det skal undergå en forandring, som kan vare fra to – fem dage. Derfor er det præcise tidspunkt, hvor ægget lader sig befrugte varierende fra hund til hund.

Hvad kan jeg gøre?
Hvis man ønsker tæven parret, kan man se på tævens kønsåbning, som forandrer sig i brunsten. I begyndelsen af brunsten vil kønsåbningen begynde at hæve, og der vil være et blodtilblandet sekret. Hunden kan virke rastløs, gå hvileløst omkring og holde op med at æde. Der kan komme øget drikkelyst og som følge deraf hyppigere urinafgang. Hvis tæven ikke accepterer hanhunden, er det i reglen tegn på, at ægløsning ikke er forestående. Denne periode, som man kalder forbrunst, varer i gennemsnit 9 dage.

Efter denne periode begynder tæven at vise interesse for hanhunden. Hun drejer sig, løfter halen til siden og åbner kønsåbningen.På det tidspunkt vil skedesekretet ofte ændre farve fra blodtilblandet til klar, strågul.
Hvis tæven accepterer hannen, kan man forvente ægløsningtidspunktet, som ovenfor beskrevet.

Under parringen afsætter hannen sædceller. Disse sædceller kan have en levetid op til 10 -11 døgn. Det kan forklare, hvorfor en enkelt parring kan være tilstrækkelig til at opnå befrugtning, selvom tæven måske først får ægløsning 5 dage senere.  Perioden, hvor tæven er modtagelig for hannen, kalder man brunsten og den varer i gennemsnit 9 dage; men man kan i sjældne tilfælde se en længere brust, som kan vare op til 1 måned.

Hvis man ikke rigtig kan vurdere situationen og ønsker et mere præcist ægløsningstidspunkt, kan man ved hjælp af en analyse på en blodprøve, som evt. gentages  med en – to dages mellemrum, måle og finde ud af, hvornår det er mest sandsynligt, ægløsningen finder sted.

Ønsker man at få at vide, om hunden er i brunst, gøres dette ved at undersøge et skedeskrab, hvor man påviser en type celler, som er til stede på det tidspunkt, hvor hunden er i brunst.

Selvom disse undersøgelser udføres, kan man ikke med sikkerhed vide, om hunden får ægløsning.  

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten