Er hunden drægtig, Dyrlægevagten
Hunde fødsler

Er hunden drægtig

Hvis man ønsker at få at vide, om tæven er drægtig!

Det er vigtigt at vide, hvornår tæven er parret sidste gang, fordi man normalt regner drægtighedens længde fra denne dato. I de første 2-3 uger er der ikke mulighed for at finde ud af, om der er en drægtighed til stede.

Nogle personer kan gennem bugvæggen føle en drægtighed fra omkring 3 uger, fordi livmoderen på det tidspunkt har en diameter på 12-15 mm; men undersøgelsen er meget usikker på tidspunkt, især hvis der kun er et foster til stede eller tæven, spænder bugen, er nervøs og sitrer.

Omkring dag 28 efter sidste parring er chancerne større for at føle, om tæven skal have hvalpe. Livmoderen er på det tidspunkt 25 mm i diameter og fostrene kan føles hver for sig.

Omkring dag 35 er det vanskeligt at føle en drægtighed, fordi fostrene nu udfylder livmoderen i sin helhed. Livmoderen kan også være udfyldt ved en livmoderbetændelse.

Omkring dag 50 kommer der øget bugomfang, og der er begyndende fosterbevægelser. 

Omkring dag 56 har tæven som regel et bugomfang, hvor man ikke er i tvivl om, den er drægtig.

Omkring dag 63 – fødsel

Scanning
Der findes mere sikre måder at finde ud af, om tæven er drægtig.
Ultralydscanning kan udføres fra dag 22, hvor man kan se fosterblærer. Fra dag 28 til dag 35 er der størst chance for at tælle antallet af fostre (se scanning).

Røntgen
Røntgenundersøgelse af bughulen fra dag 42 kan bekræfte om tæven er drægtig, fordi fostrene på det tidspunkt begynder at danne knoglevæv, som påvises ved røntgenbestråling. 

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten