Kejsersnit, Dyrlægevagten
Hunde fødsler

Kejsersnit

Ca. 63 dage efter parring kan man forvente, at tæven føder. Skulle det vise sig, at tæven går nogle dage over tiden, behøver man ikke være urolig så længe tæven drikker og spiser normalt. Det er karakteristisk hos tæven, at legemstemperaturen  før fødsel falder med en grad under normaltemperaturen, som er 38,0 – 39,0 grader.
Når temperaturen begynder at stige vil fødslen normalt indtræde indenfor 24 timer. De første veer, som viser sig, er opblokningsveer. I den periode er det normalt, at tæven virker rastløs, går frem og tilbage, virker forpustet og stønner. Der er stor forskel på, hvor lang tid denne periode varer. Ofte fra få timer – op til 2 – 3 døgn.

Efter denne periode kommer presseveerne. Disse er ikke vanskelige at registrere, idet hunden presser. Man skal holde godt øje med fostervandet, som hos tæven i langt de fleste tilfælde har et grønligt udseende. Når man har set fostervand kan man forvente, at den første hvalp vil blive født i løbet af ca. 2 timer. Skulle det ikke ske, er det klogt at kontakte dyrlæge.
Man udfører kejsersnit i forbindelse med fødselskomplikationer.

Fødselskomplikationer.

  • Under fødslen kan der opstå manglende presseveer.
  • En hvalp kan sidde fast i fødselsgangen.  
  • To hvalpe kan kolliderer.
  • Et for stort foster.
  • Manglende veer.

Kejsersnittet udføres i de fleste tilfælde i fuld bedøvelse.
Det mest almindelige er at operere hunden i bugens midtlinie.
Herefter åbner man livmoderen og forløser fostrene.
Hvis der er levende hvalpe, sørger man straks for at få frie luftveje, således at hvalpens vejtrækning kan begynde. Endvidere gnider/frotterer man hvalpen for at fremme hvalpens termoregulering.
På grund af tævens bedøvelse, overføres bedøvelsen også til hvalpene. Derfor kan der godt gå nogle minutter efter fosteret er forløst til hvalpen er vågen.
De levende hvalpe lægges straks på et varmt blødt underlag, og det vigtigt, at hvalpene ikke underafkøles.
Når kejsersnittet/operationen er afsluttet og tæven er vågen, lægger man  hvalpene til patterne, for at hvalpene kan få råmælk.
Umiddelbart bag efter operationen er det almindeligt, der kommer et rødligt flåd fra skedeåbningen. Det er heller ikke ualmindeligt, at dette flåd kan ses i op til ti dage efter fødslen. Hvis flådet får en anden farve, kan det være et tegn på livmoderbetændelse, hvorfor man skal søge dyrlæge.
Efter 10 dage skal tæven have  fjernet stingene.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten