Trædepudesår, Dyrlægevagten
Katte Førstehjælp

Trædepudesår

Selvom udtrykket, “man lister sig af sted som en kat”, så kan katte få sår i trædepuden.
Det mest almindelige er indtrængende fremmedlegemer i form af glas og metalsplinter. Katten vil i disse tilfælde begynde at halte og ejeren er i mange situationer usikker på, hvorfor katten halter.
Ved en nærmere undersøgelse af trædepuden kan man i mange tilfælde lokalisere ømheden.

Det er ikke almindeligt med skårne trædepuder, hvorimod trædepude/potelæsioner er almindelig f.eks. i forbindelse med trafikskader. 

HVAD KAN JEG GØRE?
Hvis katten kommer hjem og er halt, eller der kommer blod fra trædepuden, så må man undersøge denne for fremmedlegemer. Skulle trædepuden være skåret, og der er en kraftig blødning, må man forsøge at standse blødningen med en kompres, som lægges ind mod såret. Kompres kan  i den akutte situation fremstilles ved at pålægge opvredet bomuldsvat, som har suget vand til sig. Herefter forbindes poten med en gaze, og man konsulterer straks dyrlæge.

I de fleste tilfælde vil det være nødvendigt at bedøve katten for at lov til at undersøge den. For at påvise og fjerne indtrængende fremmedlegemer kan en røntgenundersøgelse være nødvendig. 

Man skal naturligvis forebygge trædepudesår ved at fjerne skarpe genstande og glas, som er slået i stykker, i det område hvor katten færdes.   

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten