Skovflåter behandling, Dyrlægevagten
Katte Førstehjælp

Skovflåter behandling

Dyr og mennesker har betydelig risiko for at få flåter på sig.
En flåt kaldes ofte en tæge, men det er ikke korrekt.
En tæge har 6 ben, hvor imod en flåt har 8 ben.
Børn og voksne, som omgås dyr, skal være særlig opmærksomme, fordi dyrene kan bringe flåter med hjem og dermed udsætte mennesker for en øget risiko.
Flåter kan overføre sygdomme. I Danmark er der årligt ca. 2000 personer som inficeres med borrelia. Øvrige flåtbårne sygdomme er TBE (tick-borne encephalitis), ehrlichiose og rickettsiose.

Hvordan fjerner man flåten?
Generelt skal man fjerne flåten, når man opdager den. Hos voksne mennesker finder man som regel flåten i bukselinningen eller på tyndhudede områder, f.eks. armhuler. Hos børn ses flåten  som regel i hårbunden, omkring ørerne eller på overkroppen.
Man mener ikke flåten kan nå at smitte, hvis den fjernes inden der er gået 24 timer.

Hvad kan jeg gøre?
Der findes forskellige hjælpemidler for at fjerne flåten. Det letteste er at bruge en “tægetang” eller en “flåtfjerner”. Med dette instrument griber man om hovedet på flåten og drejer forsigtigt flåten af. Man kan også anvende en pincet, sætte pincetten om hovedet på flåten og foretage et fast træk til flåten slipper. Flåten kan også “nulres” af, men man skal undgå at presse på flåten, fordi man herved kan komme til at presse bakterier/vira ud af flåten og overføre sygdomme før flåten efterfølgende fjernes.
Ældre husråd om at bruge benzin, vaseline eller margarine er ikke at anbefale.
Man kan effektivt forebygge flåt bid på katten ved at anvende lægemidler, som afskrækker flåterne, således at de ikke sætter sig fast på huden.
Der findes flere midler, hvorfor det vil være naturligt at konsultere den praktiserende dyrlæge.
I butikken på dyrlægevagten findes lægemidler, som kan forebygge, at flåter sætter sig på katten.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten