Hårboller, Dyrlægevagten
Gnavere Kaniner

Hårboller

Hårboller kan ses hos kaniner og består af hår fra pelsen, som kaninen slikker i sig. Hårene sammenfiltres til en hård masse i mavesækken, som man kalder hårboller.

Kaniner, som har hårboller, får nedsat eller ophørt appetit. Der kan opstå fordøjelsesforstyrrelser, som bl.a. kan vise sig ved, at dyret får diarré.

Hårboller kan også forårsage nedsat tilvækst og utrivelighed, uden at kaninen viser tydelige sygdomstegn i øvrigt.

Det er dog ikke ualmindeligt, at finde mindre mængder af håransamlinger i mavesækken hos kaniner. Så længe dyret ikke er generet af det, betyder det mindre.

HVAD KAN JEG GØRE?
Hvis kaninen viser tegn på manglende appetit, utrivelighed, diarré, så må man undersøge, om det kan være hårboller, som er problemet.

Man kan forsigtigt føle på mavesækken ved at trykke fingrene sammen bag ribbenene. Hvis man føler en fast klump i bughulen, så kunne det være en hårbolle.

Man kan forsøge med friskpresset ananasjuice (det skal være frisk ananas, hvis ananas er konserveret virker det ikke). Frisk presset ananas indgives 3 – 4 gange dagligt, 2 – 3 gange ugentligt. Samtidig kan indgives paraffinolie og evt. kattemalt.

Samtidig er det en god idé at fodre kaninen med babymad, grønne bønner og evt. finthakket hø. Det er vigtigt, at dyret har mulighed for at motionere.

Det er ikke ualmindeligt at forsøge behandling med paraffinolie. I reglen er paraffinolie ikke effektivt. Selvom man forsøger at massere hårbollen gennem bugvæggen, samtidig med indgift af olie, så får man som reglen ikke opløst hårbollen.

Det kan derfor blive nødvendigt at fjerne hårbollen fra mavesækken ved en operation.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten