Rødt øje-undersøgelse, Dyrlægevagten
Hunde øre- & øjenlidelser

Rødt øje-undersøgelse

I reglen opstår et rødt øje i forbindelse med beskadigelse af øjet eller i forbindelse med en infektion i øjet.
Rødt øje kommer pludseligt og det kan se voldsomt ud og være med til at forandre hundens udtryk ganske betydeligt. 
Mange vælger straks at søge dyrlæge, fordi man gerne vil have en forklaring på, hvad der kan være sket med øjet.
Selve undersøgelsen gør ikke ondt, fordi man evt. lokalbedøver øjet med øjendråber. For at kunne se ind i øjet bruger man øjendråber, som får pupillen til at udvide sig.

For at finde ud af, hvad der er i vejen med øjet, kræver det i mange tilfælde specialudstyr, som biomikroskop/spaltelampe, hvilket giver en forstørrelse på 10-25 gange. 

I forbindelse med en øjenundersøgelse er det også almindeligt at måle trykket inde i øjeæblet. Dette kan gøres med et elektronisk instrument – tonopen-, som umiddelbart viser trykket (se evt. grøn stær).

Herudover findes der instrumenter, som kan oplyse om nethinden fungerer normalt. Ligeledes har man med forskellige optiske linser mulighed for at finde ud af, om der er normalt afløb for væske inde i øjet.

Endvidere er der forskellige teststrimler, som sættes ind på øjet, som kan oplyse om hunden har normal vandig tåreproduktion og om der er tegn på hornhindesår eller fremmedlegeme i øjet.

HVAD KAN JEG GØRE?
I langt de fleste tilfælde er det nødvendigt at søge dyrlæge, dels for at få den rigtige diagnose og dels for at få den rigtige behandling.

Hvis hunden har fået noget ætsende i øjet, skal man straks skylle øjet med rigelig mængder vand, indtil man når frem til dyrlægen.

Rødt øje kan opstå i forbindelse med en allergisk reaktion p.g.a. nye puder, tæpper, nyt foder o.a.. 

Hos hunde kan der være mange årsager til rødt øje, hvorfor det altid vil være nødvendigt at søge dyrlæge. 

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten