Grå stær  – Kataraktundersøgelse, Dyrlægevagten
Hunde øre- & øjenlidelser

Grå stær – Kataraktundersøgelse

Katarakt=cataract.

Cataract er enhver uklarhed, som optræder i øjets linse. Det mest almindelige er, at linsen p.g.a. alder mister sin normale gennemtrængning af lys, bliver mere uklar, hvorved dyrets synsevne nedsættes.

Man deler cataract op i to former 

1. Medfødt, arvelig cataract
2. Erhvervet cataract

Der findes arvelig cataract, hvorfor man ved øjenundersøgelser forsøger at finde dyr, som har medfødt cataract. Denne specialundersøgelse må kun udføres af dyrlæger, som er godkendte af Dansk Kennelklub. Det er ikke tilladt, at avle på hunde, som ved en øjenundersøgelse har fået konstateret arvelig grå stær.

Der kan være variation af cataractens placering i linsen, ligesom udviklingen af sygdommen kan variere, hvorfor det kan være nødvendigt at følge forandringerne af cataracten. Derfor er det almindeligt, at de fleste hunderacer bliver “øjenlyst” før hundene kan indgå i avl, og at undersøgelsen gentages før man igen avler med hunden. Det er almindeligt, at specialklubberne efter en “øjenlysning”, tillader at avle med hunden i et år.  De fleste hunde med arvelig cataract opstår før, hunden er 6 – 7 år gammel og skyldes forandringer inde i linsen. 

Efter dette tidspunkt optræder hos mange hunde uklarhed i linsen – p.g.a. alder. Årsagen til denne uklarhed skyldes, at linsen i hele hundens liv danner nye fibre, d.v.s. linsen bliver tættere i strukturen og derfor giver et gråligt genskær. Dette genskær har ikke noget med grå stær at gøre, og er ikke arveligt betinget.
Årsagen til erhvervet cataract er ikke kendt med sikkerhed, men erfaringen taler for, at f.eks. sukkersyge, slag, trafikskade og nogle forgiftninger kan være disponerende for, at sygdommen udvikler sig.

For mange racer er arvegangen ikke kendt. Man antager, det er et dominerende arveanlæg, som ikke har fuldstændig gennemslagskraft, hvorfor det er vanskeligt at udrydde sygdommen. 

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten