Mellemørebetændelse, Dyrlægevagten
Hunde øre- & øjenlidelser

Mellemørebetændelse

Øret udgøres af det ydre øre, mellem øret og det indre øre.
Det ydre øre, som er beklædt med hud, minder om en tragt, hvor den øverste kegleformede del af tragten opfanger lyde som gennem røret i tragten leder lyden til bunden af tragten, hvor trommehinden sidder.
Trommehinden danner grænsen mellem det ydre øre og mellemøret. Denne membran er tynd og minder i udseende om et trommeskind. Når lyden, som består af lydbølger, rammer trommehinden sættes denne i svingninger. Disse svingninger påvirker øreknoglerne, som sidder bag ved trommehinden med de samme svingninger. Herefter forplanter lyden sig sig til hjernen og lyden opfattes.

Mellemørebetændelse skyldes som regel bakterier, evt. infektion med svampe.
Lidelsen er almindelig hos hunde og optræder, som regel i forbindelse med en ørebetændelse i det ydre øre. Hvis ørebetændelsen i den ydre øregang griber over på trommehinden vil denne i mange tilfælde briste og der er forbindelse til mellemøret.
Mellemørebetændelse kan også opstå, hvis et fremmedlegeme trænger igennem trommehinden f.eks. ved oprensning af øregangen med vatpinde.
Endvidere kan mellemørebetændelse optræde i forbindelse med blodforgiftning, hvor bakterier spredes med blodstrømmen.

En akut mellemørebetændelse, som man kender det fra mennesker, hvor der optræder ømhed og smerte i øret, ses sjældent hos hund.
Derimod er det almindeligt, at lidelsen ses i forbindelse med betændelse i den ydre øregang. Selvom man konstaterer en betændelse i mellemøret, så vil hunden i reglen ikke være smertepåvirket af denne lidelse. Hvis hunden har smerte i øret, skyldes det som regel betændelsen i den ydre øregang.
I sjældne tilfælde kan hundens almene tilstand være forstyrret, herunder kan ses skæv hovedholdning og tendens til at gå rundt i cirkelbevægelse til samme side. Der kan måles let forhøjet temperatur (normal 38,5 – 39,o grader C).

Hvad kan jeg gøre?
Hvis hunden har kløe i øret, betyder det, der er irritation i øret. Ofte vil øret have en ubehagelig vammelsød lugt. Man kan forsigtigt oprense øregangen med en vatpind for at se, hvordan indholdet i øregangen ser ud. Hvis man er uheldig af få ødelagt trommehinden ved oprensning, skal man straks kontakte dyrlæge. 
Hvis hunden har  skæv hovedholdning skal man straks søge dyrlæge.
Man skal generelt konsultere dyrlæge, fordi dyrlægen kan afgøre, om trommehinden er bristet og dermed afgøre, om hunden har en mellemørebetændelse.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten