Ørebetændelse, Dyrlægevagten
Hunde øre- & øjenlidelser

Ørebetændelse

Ørebetændelse, DyrlægevagtenØrets funktion er at opfange lyde og dermed være med til at give dyret den rigtige opfattelse af lyde fra omgivelserne. Er denne funktion ikke normal, nedsætter det dyrets livskvalitet. 

Øreproblemer hos hunde er overordentlig almindelige og kan for nogle hundeejere være svære at tackle. Der findes hunde og hunderacer, som ikke behøver at blive efterset og renset i ørerne, mens andre hele tiden skal renses og soigneres. Nogle hundeejere ønsker hele tiden at oprense hundens ører med forskellige håndkøbspræparater. Dette kan være medvirkende til at hunden ofte er irriteret i ørerne, og dermed tror ejeren, at hunden har et øregangsproblem.

Øret opdeles i en ørelap, ydre øregang, trommehinde, mellemøret og det indre øre. Den ydre øregang forløber det første stykke lodret, for herefter at dreje vinkelret og vandret ind mod trommehinden. Den lodrette ydre øregang er normalt længere end det vandrette stykke. I den ydre øregang er der fedtkirtler, som producerer ørevoks.     

Generelt er der  tilbøjelighed til, at hunde med hængende ørelapper, hyppigere får øreproblemer end hunde med ikke hængende ører. Endvider mener man, at hunderacer med kraftig hårvækst i den ydre øregang f.eks pudler, schæfer, og coccer spaniels, har større tilbøjelighed til at få øregangsbetændelse end andre racer med mindre hårvækst.

Mellemøret ligger bag trommehinden og sørger for at udligne trykket i øret gennem en gang til svælget (det eustachiske rør). Hvis der kommer et fremmedlegeme eller ejeren ved oprensning af den ydre øregang laver hul på trommehinden, kan det medføre, at hunden får en mellemørebetændelse. 

Det indre øre ligger i øreknoglen. Opstår der sygdom i det indre øre, vil hunden som regel udvise balanceforstyrrelse.

Hvad kan jeg gøre?
Ørebetændelse, DyrlægevagtenHvis hunden ryster på hovedet, ustandselig kløer med poten på det ene eller begge ører, skal hunden have efterset sine ører. Det vil i de fleste tilfælde være nødvendigt at konsultere dyrlæge for at få en faglig korrekt undersøgelse med øreinstrumenter. Dyrlægen vil kunne afgøre om der en øregangsbetændelse, ødelagt trommehinde, fremmedlegeme i øret o.s.v. og dermed vil hunden modtage den veterinærfaglige korrekte behandling. Det kan ikke tilrådes, at ejeren selv begynder med oprensning med forskellige rensemidler uden forudgående undersøgelse af en dyrlæge.

Ønsker ejeren at fjerne ørevoks kan dette foregå ved tør oprensning med vatpinde i den lodrette øregang. Man skal dog hele tiden tænke på, at der kunne være et fremmedlegeme i øret, og hvis hunden udviser smerte ved at berøre øregangen med en vatpind, må man ikke fortsætte oprensningen, men i stedet søge dyrlæge. 

I mange tilfælde er øregangen betændt, hvorfor dyrlægen vil behandle og ordinere medicin over en længere periode. 

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten