Grå stær  – Grøn stær, Dyrlægevagten
Hunde øre- & øjenlidelser

Grå stær – Grøn stær

Grå stær er en sygdom i øjet, hvor linsen bliver uklar. Når man ser på en hunds øjne og kan se, at øjet virker gråt og uklart, kan det være et tegn på grå stær. Ofte vil øjet fremtræde med en hvidgrå farve. Dette kan forekomme i et eller begge øjne.

Sygdommen udvikler sig langsomt, og derfor nedsættes synsevnen også langsomt.

Sygdommen kan være arvelig, hvorfor nogle hunde allerede i en ung alder kan få grå stær. Endvidere findes der nogle sygdomme på nethinden, som kan medføre, at der udvikles grå stær.

Hvad kan jeg gøre?
Har man på fornemmelsen, at hunden har nedsat synsevne, er det nødvendigt at konsultere dyrlæge. Hvis dyrlægen oplyser, at hunden har grå stær, er den eneste behandling operation.

Hvis man ikke ønsker operation, kan hunden i mange tilfælde klare sig i sine vante omgivelser, fordi den kender hjemmet.

Grøn stær
Grøn stær er en sygdom, som kan optræde i et eller begge øjne. Årsagen til grøn stær er ikke kendt med sikkerhed, men man antager, der kan være en arvelig disposition, ligesom andre øjenlidelser kan være årsag til, at sygdommen udvikler sig.

De første tegn på grøn stær kan være, at det hvide i øjet bliver mere rødt. Endvidere kan øjet blive mat at se på, ligesom man undertiden kan se, at øjet får et blåligt udseende.

Undertiden løber øjet lidt i vand, men det mest karakteristiske symptom er, at øjet er rødt. Hunden vil ikke forsøge at gnide øjet med poten, fordi sygdommen giver smerte.

Smerten skyldes et forøget tryk i øjenkammeret. Skulle der opstå grøn stær på begge øjne samtidigt, er det mest sandsynligt, at hunden bliver blind i løbet af kort tid.

Hvad kan jeg gøre?
Opdager man, at hundens øje får et unormalt udseende, bør man straks konsultere dyrlæge. Det vil i de fleste tilfælde være nødvendigt at få foretaget en trykmåling af øjet. Dette kan gøres med specialinstrumenter, hvorfor det kan være nødvendigt at opsøge dyrlæger, som har disse instrumenter.

Behandlingen går ud på at give hunden medicin, som nedsætter trykket i øjet.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten