Næseblødning, Dyrlægevagten
Heste førstehjælp

Næseblødning

Næseblødning, DyrlægevagtenNæseblod kan optræde fra et eller begge næsebor. Det er i de fleste tilfælde en lidelse, som optræder lokalt i næsebor, næsehule, lunger, hjerne eller i et område mellem svælg og næsehule. 

Der kan være forskellige årsager til  næseblod. Det mest almindelige er fremmedlegemer, indtrængende fremmedlegemer, slagskader, faldskader, svulster og infektioner. 

Næseblod kan ses i forbindelse med en kraftig belastning, f.eks under  konkurrence,væddeløb, ridestævner og lignende. Overanstrengelse kan medføre, at blodkar i lungerne eller i de øvre luftveje brister, hvorved der kommer næseblod. I forbindelse med trafikskade kan man også se næseblod. 

Når man indgiver heste medicin gennem næsen til mavesækken med næse-svælgsonde, kan der komme næseblod. Som regel er det en mindre blødning, som er uden betydning. 

Næseblødning, DyrlægevagtenHerudover kan der være en række sygdomme, f.eks. bakterie eller svampeinfektioner samt svulster, som kan være lokaliseret i næsegang, næsehule, bihule og hjerne. En manglende evne til at blodet størkner kan også medføre næseblødning.
Når man konstaterer næseblødning, er det i reglen generende både for hesten og ejeren, dels fordi hesten er irriteret (nyser, puster), dels fordi der kommer bloddryp i hestens omgivelser.
For at finde ud af hvorfra næseblødningen kommer, kan det i mange tilfælde være nødvendigt at foretage forskellige undersøgelser.

HVAD KAN JEG GØRE?
Man skal bevare roen, når hesten bløder fra et eller begge næsebor. 
Hvis hesten har næseblod fra begge næsebor efter trafikskade, fremmedlegemer,styrt, overanstrengelse eller fald, skal man straks rette henvendelse til dyrlæge. Hvis blødningen er voldsom, kan man forsøge at udtamponere næsehulen. Dette er  ofte vanskeligt, fordi hesten vil nyse og pruste. Derfor vil det i mange tilfælde være nødvendigt at berolige/bedøve hesten, før det kan lade sig gøre.

Hvis næseblødningen kommer fra et næsebor, kan der være flere årsager, hvorfor ejeren bør være indstillet på, at yderlig undersøgelse kan være nødvendig. 

En “kikkert” undersøgelse vil i mange tilfælde kunne påvise, hvor blødningen kommer fra.

Hvis man ser blod, bloddryp fra begge næsebor kan det være et tegn på blødning fra lungerne, hvilket bør undersøges.

Hvis man kender årsagen til næseblødning, er der mulighed for behandling og helbredelse. Finder man tegn på ondartede kræftsvulster, er behandlingen tvivlsom, og man bør overveje at lade hesten aflive.     

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten