Livmoderfremfald, Dyrlægevagten
Katte Fødsler

Livmoderfremfald

Livmoderfremfald, DyrlægevagtenFremfald og krængning af livmoderen i tilslutning til fødsel kan forekomme hos alle husdyr. Hos kat ses lidelsen sjældent.
Fremfald af livmoderen kan opstå under fødslen; men i de fleste tilfælde sker fremfaldet ikke før fødslen er overstået. Hvis katten efter fødslen fortsætter med presseveer, kan det disponere for et livmoderfremfald. 
Den ene eller begge livmodergrene kan være presset ud af skedeåbningen og vil som regel ligne et billede af en dobbelt tarm. Nogle steder vil der på overfladen kunne ses en grønlig farve. I begyndelsen er katten som regel ikke påvirket, selvom fremfaldet kan se voldsomt ud. Hvis fremfaldet har været til stede i nogle dage, hvilket kan ske, fordi mange katte gemmer sig i forbindelse med en fødsel, så kan tilstanden være kritisk.

HVAD KAN JEG GØRE?
Opdager man noget, som ligner en tarm og man er sikker på det kommer fra skedeåbningen, kan det være et tegn på livmoderfremfald.

Man skal straks søge dyrlæge. 

Dyrlægen kan forsøge at presse livmoderen tilbage. Hvis det ikke er muligt, fordi livmodervæggen er fortykket, så kan det være nødvendigt at amputere den del af livmoderen, som hænger uden for skedeåbningen.

Hvis livmoderen bliver amputeret, vil katten ikke senere kunne få killinger, hvorimod den godt vil kunne blive drægtig igen, hvis livmoderen  presses tilbage til sit naturlige leje i bughulen.    

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten