Kejsersnit, Dyrlægevagten
Katte Fødsler

Kejsersnit

Ca. 63 dage efter parring kan man forvente, at katten føder. Skulle det vise sig, at katten går nogle dage over tiden, behøver man ikke være urolig så længe katten drikker og spiser normalt. Det er karakteristisk hos katten, at temperaturen ca. ½ døgn før forventet fødsel falder med en grad under normaltemperaturen, som er 38,0 – 39,0 grader.

Når temperaturen begynder at stige vil fødslen normalt indtræde indenfor 12-24 timer. De første veer, som viser sig, er opblokningsveer. I den periode er det normalt, at katten virker rastløs, går frem og tilbage, men søger  også at finde et sted, hvor den kan være alene. Der er stor forskel på, hvor lang tid denne periode varer. Ofte fra få timer – op til 1 døgn. 

Efter denne periode kommer presseveerne. Disse er ikke vanskelige at registrere, fordi katten presser. Når man har set fostervand, kan man forvente, at den første killing bliver født i løbet af ca. 1 time. Skulle det ikke ske, er det klogt at kontakte dyrlæge.

Man udfører kejsersnit, når der opstår fødselskomplikationer. 

Fødselskomplikationer.

  • Under fødslen kan der opstå manglende presseveer. 
  • En killing kan sidde fast i fødselsgangen. 
  • To killinger kan kolliderer. 
  • Et for stort foster. 
  • 5. Manglende veer.

Kejsersnittet udføres i de fleste tilfælde i fuld bedøvelse.

Det mest almindelige er at operere katten i bugens midtlinie. Herefter åbner man livmoderen og forløser fostrene.

Hvis der er levende killinger, sørger man straks for at få frie luftveje, således at killingens vejtrækning kan begynde. Endvidere gnider/frotterer man killingen for at fremme killingens termoregulering.

På grund af kattens bedøvelse, overføres bedøvelsen også til fostrene. Derfor kan der godt gå nogle minutter efter fosteret er forløst til killingen er vågen.

De levende killinger lægges straks på et varmt blødt underlag, og samtidig er det vigtigt, at killingerne ikke underafkøles.

Når kejsersnittet/operationen er afsluttet og katten er vågen, lægger man straks killingerne til patterne, for at killingerne kan få råmælk.

Umiddelbart bag efter operationen er det almindeligt, der kommer et rødligt flåd fra skedeåbningen. Det er heller ikke ualmindeligt, at dette flåd kan ses i op til to – tre uger efter kejsersnittet. Hvis flådet får en anden farve, kan det være et tegn på livmoderbetændelse, hvorfor man skal søge dyrlæge.

Efter 10 dage skal katten have  fjernet stingene.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten