Katte Fødsler

Hareskår

Hareskår Katte Fødsler

Hareskår er en arvelig medfødt misdannelse, hvor overlæben ikke er intakt. Hareskår, kaldes også læbespalte, kan optræde med en eller to læbespalter på hver side af midtlinien. Hareskår kan også ses i forbindelse med ganespalte og man beskriver da misdannelsen som en åben gane (se ganespalte). 

Hos den nyfødte killing bevirker hareskår, at killingen har vanskeligt ved at patte. Endvidere har killingen ofte et problem med at skabe undertryk i mundhulen, fordi overlæben ikke er intakt, hvorfor mælkeoptagelse bliver vanskeligere end hos normale killinger.

Hareskår kan optræde hos alle racer.

Årsagen til hareskår er ikke kendt med sikkerhed, men man ved, at arv spiller en væsentlig rolle, ligesom miljøpåvirkninger under drægtigheden kan medvirke til, at lidelsen opstår.

HVAD KAN JEG GØRE?
Opdager man en nyfødt killing, hvor overlæben ikke er intakt, kan det være et tegn på læbespalte. Man bør samtidig undersøge mundhulen for at se om killingen også har ganespalte.

Hvis killingen har vanskeligt ved at optage mælk vil den i de fleste tilfælde blive aflivet. Man bør ikke avle på katte med hareskår, fordi lidelsen nedarves. 

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten