Fødslen, Dyrlægevagten
Katte Fødsler

Fødslen

Ca. 63 dage efter katten er parret vil fødslen normalt indtræde.

En kat, der er ved at nærme sig fødselstidspunktet, vil ændre adfærd. Den vil hele tiden søge kontakt med sine mennesker, gå rundt og gnide sig op af bordben. Endvidere falder kattens normale temperatur (som er 38,5 – 39,0) ca. 1 grad et døgn før forventet fødsel.

Normalt vil katte selv klare at føde og en normal fødsel kan have en varighed fra 2 til ca. 10 – 12 timer. Er man nervøs for, om katten selv kan føde, er det naturligvis klogt, at man i god tid træffer telefonisk aftale med sin dyrlæge eller vagtdyrlæge, således at man er sikret hjælp, hvis der skulle opstå et problem under fødslen.

Kattens veer kan deles op i udvidelsesveer og presseveer. Det kan imidlertid være vanskeligt for lægmand at se udvidelsesveerne. Under disse kan katten virke urolig og gå rastløs rundt. Undertiden ser man ofte afgang af både urin og afføring. Dette iagttages tydeligst, hvis katten opholder sig i fødekasse.

Efterfølgende kommer udvidelsesveerne og når disse har stået på i et stykke tid vil der afgå fostervand. Dette er ofte klart og lugtfrit. Herefter starter presseveerne. Katten kan her vise tegn på smerte og kan undertiden udstøde nogle kraftige lyde. Der er selvfølgelig en del variation med hensyn til, hvor lang tid der går inden den første killing kommer til syne. Undertiden kan der komme en killing til syne i løbet af 5 min., men oftest kan der gå adskillige timer. 

Hvis der er gået mere end 2 timer efter at fostervandet er afgået, vil det være naturligt at kontakte dyrlæge. Hvis man iagttager en killing, der sidder fast i fødselsvejen, kan man ved et let træk trække den ud. Skulle det vise sig, at killingen ikke er til at trække ud, sidder urokkelig fast, er det nødvendigt at kontakte dyrlæge.

Når killingen er født, ligger den i en ydre og en indre hinde. Moderen slikker efter fødslen killingen med sin ru tunge og dette gøres dels for at rengøre killingen og dels for at stimulere killingens åndedræt. Som regel bider moderen navlestrengen over og umiddelbart bagefter kommer moderkagen, som ligner et stykke kød. Moderen æder som regel moderkagen, hvilket man ikke skal forhindre hende i, idet  moderkagen indeholder nogle hormoner, som dels får livmoderen til at trække sig sammen dels virker på mælkenedlægningen.

Nu må man afvente den næste killing, som skal fødes og igen kan der gå op til ca. 2 timer. Skulle det vise sig, at der er medgået mere end 2 timer, vil det være naturligt at kontakte dyrlægen. 

Katten føder normalt 3 – 5 killinger. Når fødslen er overstået falder katten normalt til ro og ligger og slikker sine killinger. 

Hvis ikke alle killinger er født, vil katten normalt være urolig, gå rastløs rundt og fortsat vise tegn på presseveer. Når fødslen er endeligt overstået, må man tilbyde mad og væske. 

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten