Ganespalte, Dyrlægevagten
Katte Fødsler

Ganespalte

Ganespalte er en arvelig medfødt misdannelse, hvor der ikke er en intakt gane, hvilket betyder, der er forbindelse mellem næse og mundhule. I de fleste tilfælde er ganen ikke vokset sammen i midtlinien. 

Ganespalte kan optræde hos alle racer.

Ganespalte bevirker, at den nyfødte killing har vanskeligt ved at suge, fordi der ikke kan dannes undertryk i mundhulen. Ofte vil man se mælk komme ud af begge næsebor, når killingen patter. Der er større tilbøjelighed til, at mælken løber i “den gale hals”, hvorfor man ofte ser en besværet vejrtrækning.

Årsagen til ganespalte er ikke kendt med sikkerhed, men man ved, at arv spiller en væsentlig rolle, ligesom miljøpåvirkninger under drægtigheden kan medvirke til, at lidelsen opstår.

HVAD KAN JEG GØRE?
Opdager man, der kommer mælk ud af næsen på en nyfødt killing, kan det være et tegn på ganespalte. For at finde ud af om det skulle være tilfældet, kan man åbne munden på killingen og undersøge mundhulen. Hvis ganen ikke er lukket, har killingen ganespalte. 

På grund af vanskelighed med mælkeoptagelse vil killingen i de fleste tilfælde blive aflivet. 

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten