Fødselsbesvær, Dyrlægevagten
Katte Fødsler

Fødselsbesvær

Katte er normalt drægtige (gravide) i 62 – 67 dage. Fødslen indledes med, at katten går en smule hvileløst omkring,  er måske mere knyttet til sin ejer end normalt.

Når selve fødslen går igang, vil katten i reglen forsøge at skjule sig, “være sig selv”. Herefter begynder opblokningsfasen og senere kommer presseveerne. Hvis katten har haft presseveer over ½ – 1 time, kan det være et tegn på, at katten har vanskeligt ved at føde. 

Endvidere kan man undertiden se, der kommer en fosterdel til syne i skedeåbningen. Det kan være en pote på killingen og/eller en hale. Det er ikke ualmindeligt, at katte føder deres killinger baglæns. Hvis der kommer en del blodig væske fra skedeåbningen, kan dette også være et tegn på, at katten ikke selv kan føde.

I mange tilfælde skyldes fødselsbesvær hos katten, at killingerne er døde inden fødsel.

Har man på fornemmelsen, at katten har vanskeligt ved at føde, er det nødvendigt at kontakte dyrlæge. Det er også en god idé at holde kontakt til dyrlægen før forventet fødsel, således at man ved, hvor man evt. kan få hjælp også udenfor normal åbningstid.

Hvis man ønsker sikkerhed for, om killingerne i katten er levende før forventet fødsel, er der mulighed for at få foretaget en ultralydscanning. Ved denne undersøgelse, som er smertefri, vli man kunne se, om killingerne er levende.

Hvis katten har svært ved at føde, kan det også skyldes et absolut for stort foster, således at katten umuligt ville kunne føde af sig selv.

I de fleste situationer, hvor katten ikke selv kan føde, er det nødvendigt at få foretaget kejsersnit. Hvis man ønsker levende kattekillinger, skal man ikke vente for længe med at opsøge dyrlæge.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten